Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Beaujolais

Beaujolais is de wijnstreek in een provincie met geschiedenis ten noorden van Lyon en ten zuiden van de Bourgogne. De breedte van het wijngebied is niet meer dan 15 km breed bij een lengte van 90 km. In dit gebied is 22.500 hectare AOC-wijngaard (Appellation d'Origine Contrôlée) . De streek bestaat uit 147 gemeenten, waarvan 90% plattelandsgemeenten die zijn verdeeld over 15 kantons.Hoewel de Beaujolais wat ligging betreft tot de Bourgogne gerekend zou kunnen worden, is het als wijngebied volledig onafhankelijk daarvan. Wat de twee gemeen hebben is dat ze aan elkaar grenzen. Verder is de Beaujolais totaal anders. Het is het begin van het Zuiden en het is het land van de Gamay-druif, of liever: Gamay noir à jus blanc. De van nature uitbundig groeiende Gamay lijkt wel voorbestemd voor de arme granietbodems van de Beaujolais; hij moet echter wel zeer dicht worden aangeplant om de groei in toom te houden.Klimaat in de BeaujolaisDe Beaujolais is het warmer en zonniger dan Noord Bourgogne, de enige angst zijn de hagelbuien, die veel schade kunnen aanrichten.Wijnen uit de BeaujolaisBeaujolais kent drie kwaliteitsniveaus. De AOC Beaujolais staat aan de basis van de piramide, een trapje hoger staat de Beaujolais Villages, maar de top wordt gevormd door tien Crus. Qua stijl vind je zowel lichtvoetige, elegante wijnen als geconcentreerde met rijpingspotentieel. Over het algemeen is Beaujolais echter geen wijn om lang te bewaren. Bijna alle Beaujolaiswijnen zijn rode wijn, in het noorden van de Beaujolais wordt, bij mondjesmaat, de Beaujolais Blanc geproduceerd.Beaujolais PrimeurDe opbrengst van de druiven is één van de laagste van Frankrijk. Toch komt een de bekendste wijn ter wereld uit deze regio; de Beaujolais Primeur. Deze wijn staat bijna overal bekend als de Beaujolais Nouveau.De in oktober geplukte druiven lenen zich uitstekend voor een snelle wijnbereiding. Door toepassing van het procedé Maceration Carbonique ontstaan er wijnen die in hun prille jeugd het lekkerst zijn en waarin het fruitige van de gamay volledig bewaard blijft. De officiële start van de Beaujolais Primeur en zijn verovering van de wereld was op 9 november 1951. Het moment van vrijgave van deze wijnen heet Deblocage en vindt ieder jaar plaats op de derde donderdag van november en gaat gepaard met de nodige tradities. Om klokslag twaalf uur vertrekken de vrachtwagens volgeladen met wijn naar de verschillende distributiepunten en vliegvelden. Een trein van trucks baant zich,luid toeterend, een weg door de streek.Niet alleen in Frankrijk is het inluiden van het seizoen een ware happening. De Nouveau wordt over de hele wereld verspreid, waar men dan ook reikhalzend uitkijkt naar de aankomst van de nieuwe wijn. De laatste jaren is de populariteit van de Nouveau wel minder geworden.Cru’sDe parels van de streek zijn wel de tien Cru`s van de Beaujolais, zij liggen allen in het Noordelijk deel van de Beaujolais.Van Noord naar Zuid zijn dat: Saint-Amour, Julienas, Chénas, Moulin-a-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly en Côte deBrouilly.Waar de Nouveau zich niet leent om te laten liggen kunnen deze wijnen alleen maar beter worden van een tijdje rust. Wijnkenners wachten altijd met proeven tot het voorjaar na de oogst. Ze wachten tot 'les Crus du Beaujolais aient fait leurs Pâques' (tot de Cru’s van Beaujolais Pasen gevierd hebben) zoals het vakjargon luidt. De Crus zijn dan wat rijper waardoor zij beter kunnen worden beoordeeld op hun kwaliteiten.De hoogste kwaliteitsnorm in de Franse wijnhiërarchie is de AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) en staat voor een beschermde herkomstbenaming: Voor iedere AOC gelden speciale voorschriften m.b.t. geografische ligging, druivensoorten, maximum opbrengst, minimum alcoholpercentage en eventueel wijnbereiding en wijnbouw.De verschillende Beaujolais wijnen moeten gekoeld gedronken worden voor de optimale beleving van de smaak. Voor de Nouveau geldt een temperatuur van 12 Celsius. Voor de Beaujolais en Beaujolais Villages 13/14 en de Cru’s kunnen het beste tussen de 15 en 17 graden gedronken worden, afhankelijk van de leeftijd (hoe ouder de fles, hoe hoger de temperatuur).De Beaujolais kent 12 appellaties (waaronder 10 crus). De productie uit de Beaujolais moet, evenals in andere AOCgebieden, voldoen aan gedetailleerde en strenge voorschriften. Elke etappe vanaf het verbouwen tot aan de vinificatie is nauwkeurig vastgelegd; volgens deze voorschriften moet de Beaujolais met de hand worden geplukt, deze regel geldt alleen in Beaujolais en Champagne. De wijngaarden van Beaujolais hebben de hoogste dichtheid ter wereld: 7.000 tot 13.000 wijnstokken per hectare. Op termijn zal de laagste dichtheid op 6.000 wijnstokken liggen.De opbrengst van de Beaujolais stokken behoort tot de laagste onder de Franse AOC's:53 hl/ha voor de AOC Beaujolais52 hl/ha voor de AOC Beaujolais Villages52 tot 54 hl/ha voor de 10 Crus de Beaujolais

Beaujolais



Wijninfo Harrie Claessen