Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Bordeaux

Bordeaux is één van de beroemdste gebieden ter wereld voor het produceren van rode wijnen. Het oppervlak is zeer groot met even veel wijngaarden als in Zuid Afrika of heel Duitsland. De grootste wijnen komen er van de châteaus en uit vatenkelders waar strak geordende rijen barriques met honderden vaten tegelijk liggen te rijpen. De assemblage is kenmerkend voor Bordeaux, dit wil zeggen dat de wijnen uit twee of meer druivenrassen worden samengesteld. Blenden heeft als grote voordeel dat men afhankelijk van de weersomstandigheden van het jaar de assemblage kan aanpassen.Geschiedenis BordeauxAl in de 4e eeuw schreef de Romeinse dichter Ausonius dat Bordeaux zijn naam dankt aan de faam van zijn wijnen. Bordeaux was toen al een belangrijk handelscentrum, dat vooral op Engeland was gericht. Tot de 15e eeuw werden er jaarlijks duizenden vaten naar Engeland verscheept, vanwege hun lichte kleur noemden de Engelsen deze wijnen "Glarets" Eind 19e eeuw kreeg ook hier de Phyloxera een greep op de wijnstokken, maar door enting op Amerikaanse stammen herstelden de wijngaarden zich.Nieuwe classificaties kwamen er in de 20e eeuw voor Saint-Emilion, Graves en de Crus Bourgeois van de Medoc.Bodem & Klimaat BordeauxDe Bordeauxstreek heeft een gematigd zeeklimaat met voldoende vocht. De wind, geholpen door hoge dennenbossen en duinen zorgt voor verkoeling of bescherming tegen de koude. Vorst in het voorjaar is de grootste angst van de wijnboeren. De zomer en de herfst zijn meestal warm, maar langdurige regen- en hagelbuien vlak voor de oogst is vaak een probleem.Wijnen uit BordeauxMédoc & GravesRode Bordeaux van de topchâteaus is de verzamelaarswijn bij uitstek. Zij hebben de status van Grand Cru Classé, een bijna magische benaming. Dit soort wijnen komt vooral uit de gemeentes in de Haut-Médoc: Margaux, Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe. De wijnstokken in de Haut-Medoc zijn aangeplant op hellingen en terrassen die bestaan uit dikke kiezellagen, met een uitstekende drainage. Dit geldt ook voor Pessac-Léognan in de Graves; Cabernet sauvignon is hier de smaakbepalende druif. Merlot en Cabernet Franc zijn de belangrijkste aanvullers.CôtesBordeaux is meer dan enkel grote namen. De streek telt duizenden kleine châteaus in zogenaamde'tweedegraads' appellations. Op papier althans, want heel wat van die bedrijven laten zien over welk een potentieel die appellations beschikken. Zoals de wijnen uit Côtes de Castillon, Côtes de Bourg, Côtes de Blaye, Côtes de Francs, Premières Côtes de Bordeaux etc.LibournaisTopwijnen komen eveneens uit de Libournais, de regio rond Libourne met appellations als Fronsac, Saint-Emilion, Pomerol en hun satellieten. Waar in Médoc en Graves cabernet sauvignon meestal de belangrijkste druif is, is in de Libournais de Merlot de belangrijkste druif. Daardoor zijn die wijnen over het algemeen wat toegankelijker dan die uit de Médoc.Witte wijnEr is meer dan rode wijn in Bordeaux. Er worden ook grote hoeveelheden witte wijn geproduceerd. Droog en zoet. De droge komt van sauvignon, muscadelle en sémillon, met als paradepaardjes de op hout vergiste Crus uit Pessac-Léognan. Entre-deux-Mers tekent voor de iets minder prestigieuze, vaak op staal geproduceerde wijnen.Uit Sauternes en Barsac, een enclave in de Graves, komt de zoete Bordeaux in ultieme vorm. De combinatie sémillon-botrytis resulteert daar in fantastisch rijke wijnen met als onbetwiste nummer 1 Château d'Yquem; de duurste dessertwijn ter wereld.De verzamelnaam voor een aantal grotere en kleinere gebieden in het achterland van Bordeaux is Sud-Ouest. Met Bordeaux hebben ze meestal een haat-liefde verhouding gehad, en omgekeerd. Bordeaux heeft uiteindelijk de concurrentiestrijd gewonnen, waardoor de rest van de Sud-Ouest een beetje in een isolement raakte. Een gelukkig gevolg was dat daardoor lokale druivenrassen konden overleven; zodoende kent dit deel van Frankrijk een rijkdom aan onalledaagse druivensoorten.Bergerac ligt ten oosten van Bordeaux, een gebied met een eeuwenlange traditie en even lange rivaliteit met de grote buur. Bergerac produceert wijn in alle stijlen die sterk aan Bordeaux doen denken. Bijzondere appellations zijn Pécharmant voor rood, Montravel voor wit, en Monbazillac voor zoet.Iets verder weg van Bordeaux liggen onder meer Gaillac, nog zo'n gebied dat van alle markten thuis is. De bakermat van de malbec is Cahors, die op z'n best krachtige wijnen met de nodige tannines geeft, evenals in Madiran waar men zeer krachtige wijnen maakt van de druivensoort tannat.Bij de witte wijnen valt de aromatische Jurançon met z'n markante zuren op. Hij wordt gemaakt in droge én zoete uitvoering. Uit het Armagnacgebied komen behalve het gelijknamige distillaat ook frisse witte Vins de Pays de Gascogne.

Bordeaux



Wijninfo Harrie Claessen