Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Bottelen

Klaren en overstekenDe wijn is, direct nadat de gisting voltooid is, nog troebel door allerlei vaste deeltjes. Hij moet dan ook worden 'geklaard'. Hierbij wordt de wijn naar een schoon vat gepompt. Het reeds gevormde bezinksel blijft achter. Dit 'oversteken' wordt enkele keren herhaald, waarbij men de wijn regelmatig tot rust laat komen. Daarna klaart men de wijn veelal verder door eiwit of gelatine toe te voegen. Bij witte wijn gebruikt men vislijm. Deze stoffen binden alle mogelijke vaste bestanddelen. Daarna volgt het filteren of centrifugeren. BottelenTot slot wordt er gebotteld. Dit moet vakkundig gebeuren. De ruimte waarin gebotteld wordt, moet hygiënisch schoon zijn. Als er gistcellen in de fles komen, kan nagisting ontstaan. Het juiste moment van bottelen is een moeilijke keuze. Deze keuze heeft invloed op de smaak van de wijn. In de fles rijpt de wijn verder zonder dat er lucht bij kan komen. Hij wordt minder zuur en dus voller en ronder. Zijn kleur verandert geleidelijk van helderrood in roestbruin of van geelgroen in goudgeel. Tenslotte komen, om het resultaat te vervolmaken, de aroma's tot ontwikkeling die samen het 'bouquet' vormen. De term 'mis en bouteille au château' wordt vaak als een kwaliteitskenmerk beschouwd. Dit is echter een misleidende term en vormt geen garantie voor een goede kwaliteitswijn, omdat bedrog zelfs bij châteaux voorkomt. FlessenVroeger kon wijn nooit lang worden bewaard. Daarom lagen de wijngebieden van Frankrijk vroeger hoofdzakelijk rond de plaatsen waar zich de hoven of kloosters bevonden waar de wijn gedronken werd. Door de komst van de fles was dit niet meer nodig. Wijn kon nu immers ook langere tijd onderweg zijn naar de uiteindelijke gebruiker. De fles heeft dus een cruciale rol gespeeld in de verspreiding van wijn over Europa en de rest van de wereld. Vroeger was het glasblazen ambachtelijk werk waarvoor veel vakmanschap was vereist. Tegenwoordig is de fles een massaproduct. Veruit de meeste wijnen worden in flessen van 750 ml gebotteld. Er bestaan echter veel verschillende inhoudsmaten, variërend tussen de kwartfles van 375 ml en de Nebuchadnezzar voor Champagne van 15 liter. De grootte van de fles is mede bepalend voor de rijpingsduur van de wijn. In kleine flessen rijpt hij sneller dan in grote flessen. Het rijpingsproces wordt ook door licht beïnvloed. Als wijnen een langere tijd nodig hebben om volwassen te worden, dan worden deze veelal in donkergroene of donkerbruine flessen gebotteld. In de loop der eeuwen heeft elke respectabele wijnstreek zijn eigen traditionele wijnfles ontwikkeld, waardoor men aan de fles kan zien welke wijn erin zit en waar hij vandaan komt. Met een beetje fantasie kan de vorm van de fles met de inhoud geassocieerd worden. Als voorbeeld is te noemen de typische Bordeauxfles. Deze is goed herkenbaar aan de strakke, rechte, strenge vorm met 'echte schouders'. Deze fles wordt zowel voor de witte als voor de rode Bordeaux gebruikt. Flessen bewarenDe beste omgeving voor het bewaren van flessen wijn is een rustige, koele en donkere plaats, bij voorkeur in een kelder. De temperatuur moet constant tussen de 11 en 15°C liggen. Afhankelijk van de druivensoort kan een wijn langdurig bewaard worden. Als een wijn gebotteld is duurt het nog zes maanden tot zes jaar voordat de wijn 'op dronk' is. Hoe langer de wijn daarna gerijpt heeft, hoe duurder hij is. Dit zegt echter niets over de kwaliteit van de wijn. De tot nu toe bekendste en beste Bordeaux van Château Petrus (1954) bracht 1.250,- op. Een Mouton Rothschild (1945) werd voor 6.899,- aangeboden. Wijn opslaanVan oudsher kan wijn op verschillende manieren opgeslagen worden. In amforen, leren zakken, houten vaten of stenen kuipen kon de wijn enige tijd worden bewaard. Zo rond de 17e eeuw werd steeds meer gebruik gemaakt van handgeblazen flessen, die met kurken of houten pluggen en bindtouw werden afgesloten. De glasindustrie ontwikkelde zich en omstreeks 1821 kreeg de firma Henry Ricketts uit Bristol in Engeland een patent op de gestandaardiseerde vlindervormige mal, waarmee in één doorgang flessen konden worden geblazen. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om flexibeler om te gaan met de vorm van de fles. Rond 1886 werd de eerste semi-automatische glazenflessen-blaasmachine uitgevonden door Howard Ashly uit Yorkshire. Nu kon de fles met een goede kurk worden afgesloten. In de 19e eeuw werden deze Engelse flessen naar alle landen in de wereld geëxporteerd.

Bottelen



Wijninfo Harrie Claessen