Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Bourgogne

Bourgogne is een van `s-werelds meest beroemde wijngebieden en ligt in het oostelijke midden van het Franse land. De bourgogne strekt zich uit van de regio Chablis in het noorden tot de omgeving van de stad Lyon in het zuiden en heeft een lengte van zo`n 300 kilometer.De Bourgogne is wellicht het meest traditionele gebied van Frankrijk. Het is kleinschaliger dan bijvoorbeeld Bordeaux. Een wijngaard heeft soms wel tientallen verschillende eigenaars die ieder hun eigen stijl wijn maken. Gecompliceerd en intrigerend tegelijk.Grote châteaus vind je er niet; het is meer een streek van kleine domaines. Ook de wijnen zijn er anders. Blenden van verschillende druivensoorten gebeurt hier niet. Wijnmaken is in de Bourgogne het tot uitdrukking brengen van subtiele variaties op een vast thema: terroir. Voor rood gebeurt dat met de pinot noir, voor wit met de chardonnay. Uitzondering is de witte Bourgogne Aligoté. De nuances verschillen van district tot district, van gemeente tot gemeente, en van wijngaard tot wijngaard. Bovendien kent de Bourgogne een extreem versplinterd grondbezit. .Vele vakantiegangers die via de autoroute du Solei naar het zuiden trekken, komen langs de wijnstreek zonder deze op te merken. De rivier de Saone doorsnijdt het wijnlandschap van noord naar zuid en stroomt bij Lyon in de Rhone. Geschiedenis van de BourgogneVoor Bourgogne geldt dat de wijnbouw er al eeuwenlang een belangrijke rol speelt. De Romeinen ontwikkelden al vanaf 150 jaar na Christus als eersten de wijngaarden op grote schaal. Na de val van het Romeinse Rijk veroverden de Burgundi, een Oostgermaanse stam, het gebied.In eerste instantie vernielden zij de druiventeelt, maar vanaf de 6de eeuw werden de verwoeste wijngaarden weer aangeplant. De kerk heeft voor het echte herstel gezorgd, veel mensen vermaakten bij hun dood wijngronden aan de kloosters. De monniken namen de uitdaging aan en zorgden voor een juiste aanpak van de wijngronden; het goed bewerken van de bodem en het aanplanten van nieuwe wijstokken.Voor de verbreiding van kennis onder de wijnbouwers zorgden vooral de orde van Cistercienzers. Wereldfaam kreeg Bourgogne door de hertogen uit het huis van Valois, die het gebied sterk uitbreidden en daarnaast zorgden voor kwaliteitsbewaking en wijnen van hoog niveau. Veel koningshuizen genoten van de Bougognewijnen.De Franse Revolutie maakte een eind aan de grote wijngaarden, die de geestelijkheid bezat. Na invoering van het erfenisrecht dat het wetboek van Napoleon (Code Napoleon) invoerde, verbrokkelde de landgoederen. Vele wijngaarden in de Bourgogne hebben hierdoor meerdere eigenaren, vaak maar met een halve of een kwart hectare.In de 19e eeuw overheersten de verschillende plagen het Bourgondische wijnland. De Phylloxera vernietigde alle wijngaarden en het herstel duurde tot in de 20e eeuw. Vanaf 1937 is de classificatie van de Bourgognewijnen een feit, ze verkregen toen hun eigen AOC. Wijnen van de BourgogneDe Bourgogne is van noord naar zuid onderverdeeld in een aantal districten met een eigen karakteristiek: Chablis, Côte de Nuits en Côte de Beaune - samen de Côte d'Or, Côte Chalonnaise en Mâconnais. Chablis is het meest noordelijke van alle districten. Het ligt tegenwoordig geïsoleerd van de rest van de Bourgogne, op de grens van waar wijnbouw nog net mogelijk is. Evenals in de Champagne is de kalkbodem hier verantwoordelijk voor het bijzondere, mineralige karakter van de wijnen. De wijnen komen bijna allemaal van de chardonnay, daarnaast wordt er wat Bourgogne Aligoté verbouwd. De beste wijngaarden van Chablis, Grands Crus en de top Premiers Crus, liggen op hellingen. Daar bestaat namelijk het minste risico op nachtvorst, een van de grote plagen in deze streek. In het hart van de Bourgogne, ten zuiden van Dijon, begint de Côte d'Or. Tot aan Beaune domineert de pinot noir, verder naar het zuiden wordt de chardonnay steeds belangrijker. Het klimaat is hier vrij koel en vochtig, maar vooral voor de pinot noir blijkt dat nu juist ideaal te zijn. De Côte de Nuits - de noordelijke helft van de Côte d'Or - is zelfs 's werelds beste gebied voor deze druif. Gemeentenamen zijn o.a.: Gevrey-Chambertin, Vougeot, Vosne-Romanée, Chambolle-Musigny, Morey-Saint-Denis, Nuits-Saint-Georges. Het tweede deel van die namen verwijst telkens naar een befaamde Cru in de gemeente. De Côte de Beaune begint met Aloxe-Corton en telt verder gemeentes als Beaune, Pommard, Volnay, Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. Die laatste drie vormen samen met Corton-Charlemagne het summum van chardonnaywijnen. Ze behoren tot de beroemdste witte wijnen van de wereld.Verder naar het zuiden ligt de Côte Chalonnaise (met de gemeenteappellations Rully, Givry, Mercurey en Montagny), ook weer met zowel wit als rood.Het laatste district is de Mâconnais, een groot gebied dat vooral bekend is om z'n witte wijn. De betere komen uit een beperkt aantal dorpen, Villages. De toppers hebben eigen AOC's: Viré-Clessé, Saint-Véran en Pouilly-Fuissé.

Vakantie 2010 Bourgogne, Chambres d'Hôtes Mamalou

Klik op album voor vergroten foto's

Bourgogne



Wijninfo Harrie Claessen