Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Bulgarije

Toen de Osmaanse Turken in de 15e eeuw de macht in Bulgarije overnamen, raakte de wijnbouw in verval. Pas na WOII kwam de wijnproductie weer op. Vanaf 1970 werden onder communistisch bestuur grote investeringen gedaan, waardoor de wijnbouw snel een hoger peil bereikte. Op basis van goede, westerse wijnen werd getracht een belangrijke positie op de westerse markten te veroveren. Uiteindelijk werd 85% van de totale wijnproductie geëxporteerd. Na 1989, toen de diverse communistische regimes in Oost-Europa verdwenen, veranderde de situatie in Bulgarije drastisch. De grote staatswijngaarden raakten door de gewijzigde economische situatie versnipperd, en kwamen in particuliere handen terecht. De wijnboeren waren vaak weinig kapitaalkrachtig, waardoor zij niet maximaal konden profiteren van de druivenoogst. Pas de laatste jaren komt de Bulgaarse wijnproductie weer voorzichtig op kracht. DruivensoortenIn Bulgarije wordt zowel gebruik gemaakt van plaatselijke druivensoorten (de witte dimiat en de blauwe mavrud en melnik) als van Franse druivensoorten (de blauwe cabernet sauvignon en merlot, en de witte chardonnay). De kwalitatief beste wijnen zijn gebaseerd op de Franse druiven WijngebiedenBulgarije kent een dertigtal officiële wijnstreken (Kontrolirani). De belangrijkste onderverdeling kan globaal beperkt worden tot klimatologisch verschillende gebieden: Het oosten aan de Zwarte Zee (o.a. Preslav, Novi Pazar en Khan Krum met vooral witte wijnen) Het noorden (met de rode wijnen uit Suhindol en Russe) Het zuiden (met Haskovo en Asenovgrad) en het zuidwesten (met o.a. Harsovo) Bulgarije exporteert, ten opzichte van landen als Roemenië, Hongarije en Joegoslavië, veel wijn naar Nederland.

Bulgarije



Wijninfo Harrie Claessen