Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Chateau Margaux

Eén van 's werelds beroemdste wijnen is ongetwijfeld die van Château Margaux uit het wijndorpje Margaux in de Haut-Médoc. Deze wijn werd in 1855 geklasseerd als 1er Grand Cru Classé, en raakte ook rond die tijd bekend in de Londense koffiehuizen. Aan publiciteit heeft het sindsdien niet meer ontbroken. Zoals dat bij wel meer prestigieuze Franse wijngoederen voorkomt, veranderde ook Margaux wel eens van eigenaar. In 1977 werd het gekocht door A. Mentzelopoulos, waarna de beste jaren van het château zouden aanbreken. De mooiste wijnen werden gemaakt in de jaren 1978, 1982, 1983, 1986, 1988, 1990 en 1996. GeschiedenisOp Château Margaux wordt één van de mooiste wijnen ter wereld geproduceerd. Het kasteel en de wijngaarden liggen in het wijndorp Margaux, in de bekende wijnstreek Haut-Médoc even ten noordwesten van de stad Bordeaux. De populariteit van deze rode wijn stamt nog uit 18e eeuw, toen de Engelsen veel Bordelese wijnen naar hun Londense koffiehuizen verscheepten. In 1855 werd het château geklasseerd als 1er Grand Cru Classé, evenals het Château Latour uit Pauillac. Toen het château in 1977 van eigenaar veranderde, werd er enorm geïnvesteerd in de wijngaard, de kelders en het kasteel. Deze investeringen verdienden zich in de jaren daarna terug in de vorm van absolute topwijnen. Vooral de afgelopen 20 jaar was er grote waardering voor deze wijn onder bekende internationale wijnschrijvers. Naast de geklasseerde topwijn wordt nog een andere wijn geproduceerd: Pavillon Rouge. Voor deze wijn worden delen van de oogst gebruikt die minder geschikt zijn bevonden voor de topwijn 'Château Margaux'. De Pavillon Rouge is eveneens een genot voor elke wijndrinker. Daarnaast wordt op Château Margaux een witte wijn geproduceerd, de Pavillon Blanc, die echter in de schaduw staat van de rode wijnen. Druiven soorten-Oppervlakte: cirac 1.410 ha.-Alleen wijnen van de goede terreinen van Margaux, Cantenac, Soussans, Arsac et Labarde (Gironde) -Alleen rode wijnen -Druivensoorten: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot, Carmenère -Productie: max. 40 hl. per ha. ProductieDe wijn gist gedurende drie weken in vaten van eikenhout. Deze langdurige gisting zorgt voor het extract (smaakstoffen) van de wijn, zijn kracht, tannines en complexiteit. Na de gisting laat men de wijn rijpen op eikenhouten vaten die ieder jaar vernieuwd worden. Hierdoor wint de wijn aan karakter en smaak. Aan de andere kant wordt de smaak zachter, doordat de verschillende smaakelementen in de wijn met elkaar 'trouwen' (=harmoniëren). De wijn wordt voor de botteling geklaard met eiwit. Jaarlijks worden gemiddeld 200.000 flessen Château Margaux en een zelfde aantal flessen Pavillon Rouge geproduceerd. De wittepavillon blanc rijpt zes tot zeven maanden op eikenhout. Per jaar worden er 40.000 wijnflessen gebotteld. WijnjarenHet jaar 1998 kende een droge, hete zomer, die zorgde voor zeer geconcentreerde (=met veel extract) Château Margauxwijnen. De perfecte complementaire smaken zijn te proeven in de klassieke balans, en de harmonie van tanninestructuur en aromatische complexiteit. In 1997 ontstonden er, mede dankzij de uitstekende weersomstandigheden, opmerkelijke gradaties van rijpheid en concentratie. Een strenge selectie – strenger dan gemiddeld – leverde een Château Margaux op die elegant, charmant, dik en lang is. Het jaar 1996 kende een ongewoon einde van de zomer. Het was in dat jaar opvallend droger en koeler dan in andere jaren. Dit heeft geresulteerd in een klassieke en pure wijn. Zelden bereikte de Cabernet Sauvignon zo'n perfectie. De wijn van dat jaar is rijk, harmonieus en vol fruit.

klik op kaarten voor vergroten

Chateau Margaux



Wijninfo Harrie Claessen