Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

De wijngaard

De wijngaard Het klimaat is een belangrijke factor in de wijnbouw. Druivenstokken houden van zonneschijn en niet van natte voeten. De allerbeste wijngaarden ter wereld bevinden zich vaak op plaatsen waar een zogenaamd microklimaat heerst. Plaatselijke omstandigheden schermen de wijngaard af voor de 'ruwe kantjes' van het heersende klimaat. Ook de bodemsamenstelling is van belang. Niet elke druif groeit evengoed op een bepaalde grondsoort. De kalkbodems in de Chablis zijn voor andere druiven geschikt dan de klei-/kiezelgronden in de Bordeaux. Behalve het klimaat en de bodem zijn er nog meer factoren die op een wijngaard van invloed zijn. Het weerDe gekozen wijnsoort moet bij de locatie en de grondsoort passen. Koude winters zijn ideaal. De planten kunnen tijdens zo'n koude periode op kracht komen. Het noordelijkste wijngebied is het Ahrgebied, direct ten zuiden van de stad Bonn, waar rode wijnen geoogst worden. Het meest zuidelijke wijngebied op het noordelijk halfrond ligt ten oosten van Marrakech, tegen de uitlopers van het hoge Atlasgebergte. Het ideale gebied voor de wijnstok is in een gematigd klimaat, waar in het voorjaar voldoende regen en in de zomer weinig regen valt. De herfst is zonnig en droog. De weersomstandigheden beïnvloeden eveneens de groei. Door zonlicht komt het proces van fotosynthese op gang, zodat er suikers in de druiven ontstaan. Nachtvorst in het voorjaar kan echter enorme schade voor de jonge loten tot gevolg hebben. In langdurige perioden met een hoge luchtvochtigheid neemt de kans op schimmelziekten toe. In de bloeiperiode kan het stuifmeel, dat voor de bevruchting noodzakelijk is, door storm wegwaaien. De ontwikkeling van de bloei en de groei van de druiven wordt dan ernstig belemmerd. Door hevige wind kan de temperatuur ook sterk dalen. Na aanhoudend slecht weer tijdens de bloeiperiode ontstaat de zogenaamde 'coulure': geen vruchtzetting. Een hagelbui in de zomer kan de hele oogst ruïneren. Het bodemtype Het bodemtype wordt bepaald door zijn samenstelling, de structuur, zijn vermogen na regenval het water snel af te voeren en de hoeveelheid mineralen. De wijnbouwer vermijdt zeer vruchtbare grond, omdat daar veel bladeren maar weinig druiven kunnen groeien. Een geschikte en goede bodem voor wijnbouw bevat fosfor, kalk, magnesium en stikstof. Het belangrijkste mineraal is kalium, dat ingrijpt in de vorming van suikers in de druif en daarmee de kwaliteit van de wijn direct beïnvloedt. Voorts is een hoog filterend vermogen door een aanzienlijk gehalte aan kiezel en/of grind noodzakelijk. Een wijn is karakteristiek en heeft 'terroir' als de combinatie van bodem, klimaat en het gekozen druivenras een unieke en herkenbare wijn oplevert. De ligging De ligging van de wijngaard is van grote invloed op de kwaliteit en smaak van wijn. Beschutting door een heuvelrug, zon- en warmtereflectie door een meer of rivier, ligging op een zuidelijke helling en een relatief hoge luchtvochtigheid door een ingesloten ligging in een dal, zijn factoren die de kwaliteit en de smaak van de wijn beïnvloeden. De wijnstok heeft vrij veel water nodig. Hij past zich goed aan zijn omgeving aan. De meeste wijngaarden zijn goed gedraineerd. De ideale grond is nat, met het vocht binnen het bereik van de diepste wortels. Stenen helpen het rijpingsproces op gang te brengen; overdag absorberen zij de warmte en 's nachts geven zij die weer af.

De wijngaard



Wijninfo Harrie Claessen