Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Druiven plukken

Druiven plukkenPlukkers en pluksters komen overal vandaan om de overvloed aan druiven binnen te halen. In Spanje en Portugal zijn het dikwijls zigeuners die van wijngaard tot wijngaard trekken. Zij maken van het hele oogstgebeuren een groot feest, dat dagen kan duren. In de meer noordelijk gelegen landen doet vaak iedereen uit het dorp mee en worden er volop vrijwilligers aangenomen, die om diverse redenen aan de werkzaamheden deelnemen: het contact met mensen, de spanning van het buitenlandse avontuur, de mogelijkheid eenvoudig een vreemde taal te leren, of het idee in een doorlopende feestroes te verkeren. De realiteit staat echter in schril contrast met dit romantische beeld van de oogst. Het is voornamelijk een kwestie van stevig aanpakken, van zonsopgang tot zonsondergang. De manden vol druiven zijn erg zwaar, van vreemde talen leren komt vaak niet zo veel en 's avonds is iedereen moe. Maar het eten geschiedt bijna altijd gezamenlijk. Eerlijke boerenkost wordt aan lange tafels genoten, met een grote slok wijn erbij. Veel van de grotere wijnhuizen hebben slaapzalen ingericht voor de gecontracteerden. De verdiensten zijn bescheiden. Het minimumloon en de afdracht van sociale premies is echter wettelijk geregeld. Moment van oogstenHet moment van oogsten is zeer belangrijk. De druiven moeten rijp zijn. De rijpheid hangt af van de wijnsoort. Tussen het moment van de bloei, de vruchtzetting en de oogst liggen ongeveer 100 dagen. Men kan zodoende goed voorspellen op welke dag met de oogst kan worden begonnen. Naarmate de druiven rijper worden, neemt het suikergehalte toe en het zuurgehalte af. Met behulp van een refractometer kan op eenvoudige wijze bepaald worden hoe rijp de druiven zijn. Veel wijnproducenten hanteren als criterium de verhouding tussen zuurheid, alcohol en zoetheid. Als de bloei laat inzet en lang duurt, zal daarmee het moment van oogsten opschuiven naar de herfst. Dit brengt een aantal risico's met zich mee, zoals een temperatuursdaling, een tekort aan zon en schimmelvorming door regenval. Oogstmethoden Oogsten kan zowel met de hand als machinaal gedaan worden. Bij een handmatige oogst zal de wijnboer de grootte van de oogstploeg laten afhangen van de oppervlakte van zijn wijngaarden. Elk druivenras kent zijn eigen moment waarop hij geoogst kan worden. Volle emmers en manden worden geleegd in bakken, waarin de druiven naar de kneusmachines vervoerd worden. Handmatig plukken is een tijdrovend karwei, dat bovendien steeds kostbaarder wordt. Daarnaast zijn plukkers steeds moeilijker te vinden. Een voordeel van handmatig plukken is dat zelfs de steilste hellingen kunnen worden bewerkt en dat de plukkers de trossen direct nauwkeurig kunnen selecteren. Dit is zelfs noodzakelijk bij het plukken van druiven die met edele rot zijn aangetast. De term 'plukken' is overigens niet correct, omdat de trossen niet worden geplukt, maar afgeknipt met een schaar. Wanneer het terrein en de reglementen dit toelaten, kunnen wijnbouwers een oogstmachine gebruiken. In de Champagne is dit echter niet toegestaan. De machine rijdt tussen de wijnstokken en verwijdert de trossen door met gemechaniseerde bladen of stangen tegen de ranken te slaan. De druiven vallen naar beneden en worden opgevangen in plastic bakken. Van daaruit worden de druiven via banden afgevoerd en in een roestvrijstalen opvangbak gestort. Een ventilator zorgt ervoor dat de bladeren worden weggeblazen. Aan het einde van de wijngaard wacht een tractor met kuipen, die voor het transport naar het pershuis zorgt. Een oogstmachine werkt op deze manier snel en efficiënt. Als op het heetst van de dag wordt geplukt, kunnen druiven gaan oxideren. Met een oogstmachine kan ook 's nachts geoogst worden, als de druiven het koelst zijn. Direct na het machinaal plukken worden de druiven gekoeld. Bij machinaal oogsten is de wijnboer niet meer afhankelijk van een oogstploeg. Een machine kan ongeveer hetzelfde werk verrichten als een ploeg van 40 tot 50 plukkers. Verder wordt de tijd tussen de feitelijke pluk en het transport naar het pershuis enorm verkort. Tenslotte hoeft de boer niet meer te zorgen voor onderdak en eten voor de plukkers. Een nadeel van het gebruik van oogstmachines is dat ze door de hoge aanschaffingskosten alleen rendabel zijn voor grote bedrijven. Een oogstmachine kost tussen de twee- en vierhonderdduizend gulden. Een boer moet daarbij zijn wijngaard eerst geschikt maken voor het machinale oogsten. Dit is eveneens een grote investering voor een wijnboer. Een bijkomend nadeel is dat een machine de druiven niet kan selecteren. In warme, droge streken en in goed onderhouden wijngaarden kan men toch goede kwaliteitswijnen produceren. Als een wijnboer zijn investeringen terug wil verdienen, moet hij minstens beschikken over 25 ha wijngaard. Er zijn ook loonbedrijven die oogstmachines met een chauffeur verhuren aan kleinere wijnbedrijven. Rendement Het maximale rendement per ha is aan banden gelegd en schommelt tussen de 40 en 80 hectoliter. Alles wat de wijnboer méér oogst, mag niet verkocht worden onder de herkomstbenaming. Deze wijnen worden gedeclasseerd. Zij mogen alleen onder een andere naam en in een andere klasse op de markt gebracht worden. Er bestaat een relatie tussen kwantiteit en kwaliteit, waarbij de kwaliteit door de kwantiteit kan worden geschaad. Na de oogst kan de kwaliteit niet meer worden verbeterd. Het potentieel zit in de druiven. De wijnmaker kan alleen proberen deze kwaliteit te bewaren. De meeste wijnbouwers halen in hun hele carrière niet meer dan een twintigtal oogsten. Een goed geheugen, inzicht en vakkennis zijn daarbij essentieel.

Druiven plukken



Wijninfo Harrie Claessen