Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Druivensoorten rood

TempranilloDe beste druivensoort van Spanje is bekend onder verschillende namen. In de Rioja heet hij tempranillo, in Ribera del Duero noemt men hem tinto fino en in Valdepeñas is hij bekend onder de naam cencibel. In Portugal kent men hem als tinto rorez, en is hij een van de grootste portdruiven in de Douro. De tempranillo is een relatief vroegrijpende druif met een dikke schil. Deze druif levert donkere, evenwichtige wijnen, die niet te veel alcohol bevatten. Tempranillo is ideaal voor de hooggelegen wijngaarden van Rioja Alta en Alavesa, waar zij 70% van de beplanting uitmaakt en het beste fruit van de streek levert. Jonge, niet-houtgerijpte Tempranillo is fris en fruitig. Deze smaakrichting verdwijnt bij een langdurig contact met eikenhout. Dit gebeurt vooral bij wijnen met het etiket 'reserva' of 'gran reserva', die meerdere jaren in vaten en in de fles hebben gerijpt. Deze wijnen hebben een duidelijke, zachte aardbeiensmaak. ZinfandelDe grote druif van Californië brengt - net als pinotage - veel wijn voort, variërend van de zoete 'witte' Zinfandel tot een rijk alcoholische 'Killer Zin' van 14%. De druif komt in Europa niet voor. In Zuid-Afrika worden enkele goede Zinfandels geproduceerd. SangioveseDe sangiovese is de alomtegenwoordige blauwe druif van Midden-Italië. Daar wordt deze druif gecombineerd met canaiolo, een jongere, meer plooibare druif, en op grote schaal gebruikt voor de productie van de Chianti. Net als pinot noir muteert ze snel en zijn er veel verschillende klonen en variëteiten, grofweg onderverdeeld in de sangiovese grosso en sangiovese piccolo. De sangiovese is een laatrijpende druif, die gedijt op de kalkbodem van het Chianti Classico-district tussen Florence en Siena. Hij bezit veel tannine en heeft een elegante, robijnrode kleur. Hij moet vaak jaren op de fles rijpen, voor hij zijn karakteristieke aroma van lissen en zijn kersen- en pruimengeur prijsgeeft. Wijnen van de sangiovesedruif zijn lichte, soepele wijnen met een vrij hoog zuurgehalte. Dit geldt echter niet voor de Brunello di Montalcino en evenmin voor de Super Toscanes, waarbij de sangiovese voor een heel serieuze wijn zorgt. De druif wordt met succes gekweekt door Argentijnen van Italiaanse afkomst. De Californische kuststreken leveren enkele veelbelovende Sangiovese-Cabernetwijnen. Canaiolo NeroIs een typisch Italiaanse druif van redelijke kwaliteit. Komt van oudsher veel voor in de Toscane om als aanvulling te dienen in de Chianti-melange met Sangiovese als hoofdrol. Canaiolo geeft Chianti iets volheid en zachtheid. De druif heeft een minder uitgesproken en zachte aard dan de eveeens in Chianti verwerkte Mammolodrijf (betekend viooltje), welke extra karakter en geur aan de melange geeft. Tegenwoordig wordt Canaiolo nero steeds zuidelijker aangeplant. Het karakter van de wijn van de druif is mild, vol en ingetogen. In het zuiden van Italië maakt men er hoofdzakelijk zoete wijnen van.CarmenereEen blauwe druif van hoge kwaliteit. Komt oorspronkelijk uit Bordeaux, maar is daar echter aan einde van de 19de eeuw door het toeslaan van de druifluis geheel uit Europa verdwenen. De druif wordt ook Carmenet genoemd. Doordat Chili geheel luis vrij is, kan de Carmenere uitstekend gedijen in het klimaat in Chili. De druif geeft weinig rendement, maar wel wijnen van grote klasse.Cinsault / CinsautEen druivenras van goede kwaliteit die zich uitstekend thuis voelt in de warmere wijnbouwgebieden en is voornamelijk aangeplant in het westelijk deel van Zuid-FrankrijkCabernet SauvignonDe cabernetdruif bestond waarschijnlijk al in de Romeinse tijd. Plinius de Oudere (23-79 n. Chr.) beschreef een druif, de biturigiaca, die veel overeenkomsten vertoont met de cabernet. Later wordt de bordeauxdruif als biturica beschreven en de cabernet wordt nu nog plaatselijk als la bidure of vidure aangeduid. De pure wijn komt nooit in de handel. Hij zou te hard van smaak zijn.De druif is als basis voor rode wijn even populair als de chardonnay voor de witte wijn. Men herkent de wijnstok aan de kleine druiven met relatief dikke, harde schillen, die de wijn structuur en body geven en hem geschikt maken voor een lange rijping. De bladeren zijn donkergroen, middelgroot en vijf- tot zevenlobbig. In de noordelijke streek van Bordeaux is de wijn droog en streng, maar elegant. Op het veel warmere zuidelijk halfrond is de zwartebessensmaak nadrukkelijk aanwezig. Ook binnen het Bordeauxgebied bestaan grote verschillen tussen de fruitsmaak van een jonge Bordeaux en de fluwelen rijkdom van een tien jaar oude Cru van een goed wijnjaar. Van oudsher komen de wijnen, die grotendeels van cabernet worden gemaakt, van de linkeroever van de Gironde en van beroemde plaatsen in de Médoc. Deze wijnen zijn veel minder fruitig dan die van de rechteroever, die grotendeels van merlot worden vervaardigd. In Zuid-Australië produceert men een fruitige wijn die een weelderig en muntachtig karakter heeft. In Chili maakt men wijn met een levendige fruitsmaak. De Zuid-Afrikaanse wijnen rijpen met behulp van houtspaanders en zijn doorgaans wat magerder. De cabernet van de Californische wijnstreek heeft veel overeenkomsten met de Franse stijl. Deze wijnen kunnen zowel in kwaliteit als in prijs met de Bordeaux wedijveren. Hij moet echter minstens 51% wijn van de cabernetdruif bevatten. MerlotDe bladeren van de wijnstok zijn middelgroot en drie- tot vijflobbig. De blauwzwarte druiven hangen aan langwerpige trossen. Hoewel er in de Bordeauxstreek meer merlot dan cabernet is geplant, is de reputatie van de merlot nooit zo goed geweest als die van de cabernet sauvignon. In Bordeaux beschouwt men hem als een geschikte druif om met de cabernet te mengen. Zijn aandeel in Bordeauxwijn is ongeveer 33%, hoewel dit per château kan verschillen. De merlot maakt de Bordeaux rond en zacht. De soepele fruitsmaak maakt de wijn toegankelijk voor het stijgende aantal nieuwe rode-wijndrinkers. Het karakter van de merlot is niet zo wisselvallig als die van de cabernet. Zelfs zonder gebruik van eikenhout zorgt hij voor een zacht fruitige rode wijn. De wat duurdere soorten ontwikkelen een fluweelachtig karakter met een weelderig vleugje chocolade. In tegenstelling tot de cabernet sauvignon is de merlot eerder rijp, en de jonge wijn smaakt rijper dan hij daadwerkelijk is. Chili, Californië en Washington produceren opwindende Merlotwijnen. De Zuid-Afrikaanse wijn kan sterk pruimachtig zijn. In Nieuw-Zeeland combineert men hem met de iets magerdere Cabernet.Syrah / ShirazDit zijn twee benamingen voor dezelfde druif. De plant heeft opvallend weinig bladeren. De bladeren zijn roodbruin van kleur. De druif is donker van kleur en geurt naar verse peper en zwarte bessen. De wijn van de syrah geeft de kleur, de geur en de ruggengraat aan de Châteauneuf-du-Pape en andere Côtes du Rhônes. De druif produceert een karakteristiek rokerig, licht teerachtig aroma met de smaak van rode bessen, en een duidelijk peperige afdronk. De beste wijnsoorten komen uit het noordelijk Rhônegebied. Dit zijn sterk geconcentreerde wijnen, zoals Hermitage en Cornas. Syrah komt ook in het zuidelijke deel van het Rhônegebied veel voor. Hier wordt hij vaak met de grenache gecombineerd, hetgeen een zachter en soepeler resultaat oplevert. De druif vormt een goede basis voor veel rode wijnen uit Zuid-Frankr Het land dat shiraz echter de meeste bekendheid heeft gegeven is Australië, waar men hem hermitage noemt. Deze wijn heeft dezelfde concentratie als de Franse wijn, maar is veel zachter en fruitiger. De Australiërs hebben een gedeelte van hun syrah gebruikt voor de vervaardiging van een zeer vernieuwende, dikke, rode mousserende wijn, die naar schuimend zwartebessensap smaakt. Verder teelt men de syrah in Argentinië, in Californië en in toenemende mate in Zuid-Afrika. Cabernet FrancDe cabernet franc overtreft als Bordeauxwijn zelfs nog de merlot. Hij rijpt snel en is beter bestand tegen het koele weer dan de cabernet sauvignon. Hij is lichter, fruitiger en zuriger dan de cabernet sauvignon. In Californië, Zuid-Afrika, New York en Washington brengt hij wijnen met veel kracht en persoonlijkheid voort. Men vindt de cabernet franc ook op grote schaal in Frankrijk, Oost-Europa en Italië. De beste streek is het Loiredal, waar men bekoorlijke, elegante rode wijnen maakt, zoals de Bourgueil, de Chinon, de Rosé d'Anjou en de Saumur-Champigny. CannonauDe belangrijkste rode druif op Sicilië. Komt van origine uit Spanje en wordt daar Garnacha tinta genoemd. Wordt zowel droge als zoute wijnen van opmerkelijke stevigheid gebruikt. Op Sardinië maakt men er zachte alcoholische lichtgekleurde rode wijnen van, maar ook ietwat aardse, karamelachtige tafelwijnen en een aantal rijke versterkte wijnen bijv. de Port lijkende Cannonau GamayDit is de druif waarvan de Beaujolais wordt gemaakt. Het is een aparte wijn; licht, sappig en fruitig, met in de Nouveau-versie een synthetisch aroma van bananen en kauwgum. Hij moet jong gedronken worden. De lichte structuur heeft de Beaujolais te danken aan een bijzondere vinificatiemethode. De gamaydruiven worden met de schil in een cuve gedaan, waar met behulp van koolzuur de lucht aan is onttrokken. Het sap in de druif begint te gisten, totdat de schil knapt door de opgebouwde gasdruk. De druiven op de bodem worden geplet door het gewicht van de andere druiven en gisten op de normale manier. Enkele van de rijkere, vlezige Crus kunnen, na vijf tot zes jaar rust, elementen van een rijpe Pinot Noir in zich hebben. Op de onherbergzame, granieten hellingen van de Beaujolais komt de gamay tot ontwikkeling. Er zijn, naast de standaard Beaujolais en de Beaujolais Villages, tien dorpen die theoretisch in staat zijn de beste wijnen (Crus du Beaujolais) te maken. Zij hebben elk hun eigen wijngebied. De gamaydruif kan ook in het Loiredal gevonden worden, waar hij wordt gebruikt voor Crémant de Loire; een roze mousserende wijn. GrenacheOorspronkelijk komt deze druif uit Spanje, waar hij garnacha heet. Het is de meest gebruikte rode druif ter wereld. Zijn bladeren zijn klein, rond, drielobbig en lichtgroen van kleur. De druivenschil bevat weinig kleur. Hij groeit in zeer grote trossen aan knoestige, kromme druivenstokken. Hij dient als basis voor de bekendste rode Rhônewijnen en wijnen van de Languedoc-Roussillon. De grenache is overvloedig vruchtdragend. Vandaar dat men hem van oudsher gebruikt voor vrij lichte, naar aardbeien smakende, rode wijnen. Twee befaamde wijnen, de Rioja van Castile (Frankrijks eerste Appellation contrôlée) en de Châteauneuf-du-Pape in het zuidelijke Rhônegebied, bestaan voornamelijk uit de grenachedruif. Deze druif is bestand tegen een brandend klimaat met weinig regen, waardoor hij ruim vertegenwoordigd is in de zuidelijke wijngaarden. Hij rijpt moeiteloos en vormt genoeg natuurlijke suikers voor een hoog alcoholpercentage. In bijzonder rijpe oogsten heeft de druif ook iets weg van het zwarte peperaroma, dat zo kenmerkend is voor de syrah. Voor de Vins-Doux-Naturels van de Roussillon, - een zoete rode wijn van de grenache - wordt, net als bij de vervaardiging van Port, halverwege de gisting alcohol toegevoegd, waardoor de gisting stopt. Hierdoor ontstaat een sterke, dikke rode wijn, met voor een deel ongefermenteerde natuurlijke suikers. Nieuwe belangstelling, vooral voor wijnen die van oudere wijnstokken worden geproduceerd, heeft geresulteerd in weelderige, vollere wijnen. In voormalige Franse gebieden, zoals Algerije, Tunesië en Marokko, wordt de grenache ook verbouwd. Ook Israël, Australië en Californië maken enkele goede Grenaches.



Wijninfo Harrie Claessen