Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Druivensoorten wit

ChardonnayDeze druivensoort is tegenwoordig zo populair dat hij bijna een merknaam is geworden. De chardonnay vormt de basis voor onder meer de bekende Chabliswijnen. Deze druivensoort vormt een belangrijk bestanddeel van Champagne. Ook de witte Beaujolais wordt van de chardonnaydruif gemaakt. De chardonnay is de belangrijkste druivensoort uit het Bourgognegebied. Enkele van de beste en duurste droge witte wijnen vinden hier hun oorsprong. De chardonnaydruif is eenvoudig te telen en past zich gemakkelijk aan. Zijn bladeren zijn glanzend groen in de voorzomer, en in de herfst dof en donkergroen. De druiven groeien dicht opeengepakt in kleine trossen die cilindervormig zijn. De kleur varieert van geelgroen tot amberkleurig. Hij heeft veel smaken: fris en citrusachtig, vol, zacht en romig. Veel Chardonnaywijnen hebben een intrigerende groentesmaak van sperziebonen of zelfs kool. De Bourgondiërs beweren dat dit de unieke smaak van kalkhoudende gronden is. De verschillen in klimaat zorgen voor de variatie in stijl. Niet-houtgerijpte Chardonnay heeft een frisse, heldere fruitsmaak, terwijl houtgerijpte Chardonnay verschilt van sierlijk romige, nootachtige wijn tot de eikenhouten smaak van goedkopere Chardonnay uit Oost-Europa, Spanje en Zuid-Afrika. Door de maandenlange rijping in eikenhouten vaten krijgt hij vaak een diepgouden kleur en bevat hij een alcoholpercentage tot 13,5%. Men mengt chardonnay vaak met onbekendere druiven om de prijs van de wijn te drukken. Een typische Chardonnay zal in een gemiddelde prijsklasse een mengwijn zijn van vijf tot zes druivensoorten, 30 tot 40% houtgerijpt, een deel niet-houtgerijpt en de rest behandeld met verschillende schimmels en met houtsnippers. De wijnbouwer zal meerdere mengwijnen maken en dan pas besluiten welke de beste is voordat hij de wijn bottelt.Muller ThurgauIn grote conische trossen groeit de müller thurgaudruif geelgroen tussen opvallend grote bladeren. Hij is géén kruising tussen de riesling en de sylvaner, zoals lange tijd werd aangenomen. Waarschijnlijk gaat het hierbij om twee riesling-mutaties. Hij is genoemd naar zijn kweker, professor Hermann Müller uit het Zwitserse Thurgau. De müller thurgau is vroeg rijp en gedijt op plaatsen waar de pure riesling geen mooie wijn zou opleveren: op vette leem en lössgronden. De beste wijnen vindt men in Oostenrijk aan het Neusiedler Meer, direct aan de grens met Hongarije, waar hij ruster ausbruch genoemd wordt. Verder wordt hij aangeplant in Zwitserland, Luxemburg, Italië, in de Elzas en sinds kort in Nieuw-Zeeland. Chenin BlancDeze gemakkelijk te telen, uiterst productieve druif is enorm populair bij wijnbouwers in Zuid-Afrika. Het blad is grijsgroen met rode aderen. De druiven groeien dicht opeengepakt in lange conische trossen. De chenin blanc heeft een opvallend dikke schil. Het is waarschijnlijk dat deze druif uit de, oorspronkelijk in het wild groeiende, rode lambruscadruiven is voortgekomen. Hoewel de druif zachtronde witte wijnen voortbrengt, kan hij ook scherp en onaantrekkelijk groenteachtig smaken. Als de druif goed wordt behandeld, kan de wijn net zo fris en helder zijn als een lichte Chardonnay. In het Loiredal in Frankrijk is het een compleet andere druif, waarvan veel soorten droge, halfdroge en zoete wijnen worden gemaakt met een heerlijke, honingachtige smaak. Deze druif wordt ook wel pineau de la loire genoemd. De chenin blanc is tevens de basis voor mousserende wijnen, zoals Saumur en Crémant de Loire. In Californië werd de wijn vóór het jaar 1955 als White Zinfandel of Chablis aangeduid. Het waren meestal dikke, wat plat smakende wijnen, maar de kwaliteit is de laatste tijd enorm verbeterd. SylvanerDe sylvaner is een donker geelgroene tot amberkleurige druif, die groeit in middelgrote trossen tussen ronde, middelgrote bladeren met bruine vlekken. Hij stamt waarschijnlijk uit Transsylvanië (Roemenië). Hij bedekt 35% van het Duitse wijnoppervlakte en geeft een milde, volmondige, lieflijke wijn met dikwijls een laag wijnzuurgehalte. De overbekende Liebfraumilch is van de sylvaner gemaakt. Hij groeit op wijngronden met veel leem en klei, bij voorkeur dicht bij een rivier. Zeer goede Sylvaner vindt men in het Frankenland aan de Main, waar de wijn in Bocksbeutel, dikbuikige lage flesjes, verkocht wordt. De oude naam Österreicher wordt nog regelmatig gebruikt, terwijl de wijn in Hongarije en Oostenrijk Grüner Zierfandler genoemd wordt. In de Elzas heet hij Grünfränkisch of Gentil Vert. Pinot Gris / Pinot GrigioHet blad van de pinot grisplant is drie- tot vijflobbig, donkerblauwachtig groen van kleur, en is aan de onderzijde zwak behaard. De druiven zijn middelgroot en de kleur kan variëren van groengeel en dofblauw tot roodachtig. De twee verschillende benamingen staan voor twee totaal verschillende stijlen. Pinot grigio, zoals men de druif in Italië noemt, produceert typisch frisse, heldere witte wijnen die men zo jong mogelijk drinkt. Pinot gris, de specialiteit van de Elzas in Frankrijk, is rijker en krachtiger dan de pinot grigio. De pinot gris brengt wijnen voort die variëren van droog en vol tot weelderig en zoet. De druiven van de pinot gris kunnen indrukwekkend lang rijpen mits zij groeien op een warme ondergrond. De pinot gris gedijt daarom zeer goed op vulkanische grond. De beste wijnen worden gemaakt op de Kaiserstuhl in de zuidelijke Rijnvlakte in Duitsland. Hier wordt hij ruländer genoemd. Hij kan een stijlvol alternatief voor de chardonnay zijn. GewurztraminerDit is een druivensoort met een zeer kenmerkend, scherp, aromatisch karakter. Hij kan worden vergeleken met de smaak van lychees, rozenbladeren en Turks fruit. De bladeren van de gewurztraminer zijn klein, breed en drielobbig. Hij groeit in kleine brede trossen met dicht opeen geplaatste roodbruine druiven. De druiven hebben een dikke schil en zijn zeer sterk geurend. De verwante soort komt waarschijnlijk uit Noord-Italië en stond oorspronkelijk bekend als traminer. Zijn geurige afstammeling, die voor het eerst werd geïdentificeerd in de 19e eeuw, kreeg het Duitse voorvoegsel 'gewürz', dat gekruid betekent. De druif is vroeg in Oost-Europa geïntroduceerd: in Hongarije als formentin en in Joegoslavië als traminac crveni of mirisavi. In Duitsland is hij in de Pfalz en op de Kaiserstuhl te vinden. De beste uitdrukking krijgt de wijn in de Elzas in Frankrijk, waar men de druif gebruikt voor de productie van opmerkelijk weelderige, langlevende, halfzoete dessertwijnen. Daar wordt hij soms savagnin genoemd. De wijn heeft vaak een laag zuurgehalte, waardoor hij al vrij jong kan worden gedronken. Door het relatief hoge alcoholpercentage heeft hij een extreem lange nasmaak. Ook in Zuid-Afrika, Chili en Oregon wordt de gewurztraminer aangebouwd. Deze wijnen smaken allemaal aantrekkelijk fruitig. ViognierDeze exotisch geparfumeerde druif - de pijler van de Condrieu, een dure wijn uit het noordelijke Rhônegebied - was tot voor kort vrij onbekend. Nu wordt de viognier veelvuldig geplant in de Languedoc en in Californië. Net als de muscat, zal een kleine hoeveelheid viognier in mengwijnen grote invloed hebben op de smaak, en kan men hem gemakkelijk herkennen aan zijn aromatische, licht abrikoosachtige aroma. Sauvignon BlancDeze druivensoort kan veel wijnsoorten voortbrengen, maar hij wordt meestal in verband gebracht met de smaak van de frisse, wrange kruisbes. Zijn specifieke eigenschappen en de frisse zure smaak ontwikkelen zich alleen in koele streken. Het blad is klein en breed. De druif is groengoud van kleur en groeit in cilindervormige trossen. Hij reageert minder goed op eikenhout dan de chardonnay, omdat het hout de natuurlijke frisse, zure smaak verdoezelt. De meeste producenten passen geen rijping op eikenhouten vaten toe, omdat de goedkope Sauvignon jong moet worden gedronken. Het hart van de productie ligt in het Loiredal. Uit deze streek komen wijnen met een kenmerkende frisse, mineraalachtige stijl. Niet-Franse Sauvignon Blanc, met op het etiket de vermelding Fumé Blanc, heeft vaak een eikenhoutgisting of -rijping ondergaan om de exclusieve vanillesmaak te verkrijgen. In Bordeaux wordt deze druivensoort gecombineerd met de Sémillon. Sauternes wordt met 20 à 30% Sauvignon gemengd. Uit Hongarije komt een Sauvignon met een gras- en kruisbesachtige smaak. Nieuw-Zeeland produceert voornamelijk Sauvignon met een fruitige smaak, maar ook associaties met erwten, asperges en rode paprika komen voor. Hij krijgt echter steeds meer concurrentie uit Chili en Zuid-Afrika. In deze gebieden worden, naast de eenvoudige, oprechte, citrusachtige Sauvignon, elegante wijnen gemaakt met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. RieslingHoewel de riesling enkele van de beste en meest karakteristieke wijnen ter wereld voortbrengt, is de smaak heel bijzonder. De jonge wijn kan scherp en zurig zijn, en het kan jaren duren voordat hij de karakteristieke olieachtige smaak ontwikkelt. De wijn is verfrissend, elegant en sappig. De riesling is typisch Duits. De bladeren zijn lichtgroen van kleur. De druif is klein, rond, geelgroen van kleur, en vertoont vaak stipjes. De druif is pas laat in het najaar rijp. De grasevina of welschriesling komt veel voor op de Balkan. De rieslaner is, net als de scheuriesling of scheurebe, een kruising van de riesling met de sylvanerdruif. De wijn verschilt per streek: van de spannende zure wijn van de Moezel tot de weelderige, kruidige wijn van de Pfalz en de Rheingau. Hij onderscheidt zich in zoetheid van de frisse, appelachtige Kabinett tot de zoete Beerenauslese en Trockenbeerenauslese. Ook in de Elzas produceert men goede Rieslings, waar ze doorgaans wat voller en alcoholischer zijn dan in Duitsland. De Riesling uit Zuid-Australië smaakt limoenachtig en heeft een aantrekkelijk fruitig karakter. SemillonDe bladeren zijn groot, drie- tot vijflobbig, en de kleur is donkergroen met lichte vlekken. De druif is geel met een lichtroze ondertint. Zij groeien zeer dicht opeen en zijn samen met de sauvignon blanc zeer ontvankelijk voor schimmel: de edele rotting van de sauternes. De Sémillon wordt vaak gemengd met Sauvignon Blanc en Chardonnay. Hij geeft een volle textuur met heerlijke smaken, zoals zoete ananas en tropische vruchten. Deze smaak blijft ook ná het mengen overheersen. In New South Wales zorgt de druif voor weelderige wijnen die men jaren kan bewaren. In de Bordeaux produceert hij, gecombineerd met de sauvignon, goede droge witte wijnen naast de zo beroemde zoete witte wijn; de Sauternes. In Californië is de sémillon de basis voor de Sauterne, die absoluut anders smaakt dan de Sauternes uit Frankrijk. Ook in Australië wordt de sémillon aangeplant, maar dan onder de naam riesling. Auxerrios BlancEen druif van redelijke tot goede kwaliteit. Is verwant aan de Pinot Blanc en wordt o.a. aangeplant in de Elzas, Luxemburg en ook in de wijngaard van Hoeve Nekum (Maastricht). De wijnen auxerrios Blanc bevatten zuren en zijn minder vol dan die van pinot Blanc.ClairetteSlappe neutrale druif levert met name in Zuid-Frankrijk witte wijnen met laag zuurgehalte. Ze hebben de neiging gemakkelijk te oxideren. Als monocepage-wijn geeft deze druif Clairette de Bellegarde en Clairette du Languedoc, die droog, zoet of rancio kan zijn. Clairette is een synoniem voor andere druiven in Zuid Frankrijk, waaronder Ungi Blanc (bekend als Clairette Ronde in de Languedoc) en Bourboulenc. Er is ook een Clairette gris, waarvan de schillen een roze gloed hebben.



Wijninfo Harrie Claessen