Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Elzas

De Elzas is een wijnbouwgebied in noordoost Frankrijk, rond Colmar, Mulhouse en Strassbourg. Een regio met twee departementen: in het noorden ligt de Bas-Rhin (lage Rijn) en in het zuiden de Haut-Rhin. Culinair is het gebied naast wijnen bekend om choucroute (zuurkool), Munsterkaas en gerookte ham met meloen. In oostwestrichting ligt het gebied tussen de bergen van de Vogezen en de Rijn. De Vogezen hebben een lengte van circa 170 km. Het gebied is lang en smal gevormd, met een vruchtbare vlakte van 25 tot 30 km breedte. De wijn is herkenbaar aan de lange smalle fles. Deze wijnen beleven een verkooppiek in het aspergeseizoen (vooral pinot blanc), terwijl er ook alternatieven in de omgeving zijn te vinden, zoals in Duitsland, Loire en Champagne. Vin d'Alsace is ook erg geschikt bij zeevruchten, althans de strakke soorten.Bodem & Klimaat.Ondanks de noordelijke ligging profiteert de streek goed van de natuurlijke elementen, zoals de Vogezen in het westen, die met z`n hoogte van gemiddeld 1200 meter de gure winden en regenbuien tegenhouden. Hierdoor registreert de streek jaarlijk ongeveer 2000 zonuren, een neerslag van ten hoogste 600 mm bij een gemiddelde temperatuur van 10 graden Celsius. Een ideale situatie, die wordt ondersteund door een bodem van klei kalk en kiezel.In het noordelijke deel, de Bas-Rhin, zijn de wijnen wat droger en iets minder geurend. De Haut-Rhin, het zuidelijke deel, levert wijnen die een grotere, natuurlijke rijpheid vertonen en daardoor wat zachter zijn. De wijnenCépages (wijnen van 1 druif) komen veel voor: sylvaner, pinot blanc, riesling, muscat d’Alsace, (tokay) pinot gris, pinot noir en gewurztraminer. In weinig Franse wijngebieden is het bezit van de wijngaarden zo versnipperd als hier. De oppervlakte van 12.500 ha is eigendom van niet minder dan ruim 9000 verschillende druivenboeren. Bij 1000 bedrijven wordt wijn gemaakt. Hierbij hebben handelshuizen en coöperaties een sterke plaats in de vinificatie, botteling en handel van wijn. Alsace heeft drie AOC toekenningen: Alsace, Alsace Grand Cru en Crémant d’Alsace

Elzas



Wijninfo Harrie Claessen