Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Frankrijk

Frankrijk is nog steeds het beroemdste en meest veelzijdige wijnland ter wereld. De Franse wijn heeft dit voornamelijk te danken aan de grote geologische en klimatologische diversiteit. Er is geen land ter wereld , als Frankrijk, met zoveel verschillende wijngebieden. Bekende voorbeelden zijn de Champagne, Elzas, Loire, Bourgogne, Bordeaux en de Rhone. Deze wijngebieden en hun druivensoorten (zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon) zijn een voorbeeld geweest voor veel andere wijnlanden uit de hele wereld. De laatste decennia heeft Frankrijk veel concurrentie gekregen van wijnlanden uit de hele wereld, maar dankzij haar unieke veelzijdigheid zal het altijd een toonaangevend land blijven.Geschiedenis Franse wijnZoals in veel Europese landen hebben de Grieken ook in Frankrijk de wijn geïntroduceerd. Ongeveer 600 jaar voor Christus begonnen ze in het zuiden van Frankrijk en met de stroom van de rivieren mee werd heel Gallië beplant met de wijnstok. De Romeinen hebben er later voor gezorgd dat de wijnbouw een bloeiende tak van de economie werd. Na de ineenstorting van het Romeinse rijk is in tegenstelling tot veel Europese wijnlanden in Frankrijk de wijnbouw niet gestagneerd. Vooral Karel de Grote stimuleerde de wijnbouw. Het geloof en de wijn zijn altijd nauw aan elkaar verbonden geweest. In de middeleeuwen waren de kerken de grootste wijngaardbezitters van Frankrijk. De monniken hebben er voor gezorgd dat in het hele land de wijngaarden zijn aangelegd en gecultiveerd. In de middeleeuwen was wijn het belangrijkste exportprodukt van Frankrijk.In de 18e eeuw bereikte de ontwikkeling van de wijnbouw haar hoogtepunt. Het was het begin van de classificatie en veel nieuwe technieken werden ontwikkeld. In de 19e eeuw was het hoogtepunt de officiële classificatie van Bordeaux ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in 1855. Het dieptepunt van de 19e eeuw was de vernietiging van alleen al 2,5 miljoen hectare in Frankrijk door de Phylloxera, de druifluis. Door het enten van de Europese druivenras op Amerikaanse immune onderstammen werd de Europese wijn gered van de ondergang. Na de 2e wereldoorlog zijn veel wijnproducenten meegegaan met de moderne tijd en zijn overgegaan op massaproduktie, hoewel er ook nog steeds veel kleinschalige wijnboeren zijn.Klimaat & BodemIn Frankrijk hebben ze een naam voor de combinatie van klimaat, bodem en ligging: terroir. De terroir is heel belangrijk voor de wijnmaker, in sommige streken is de druif zelfs ondergeschikt aan de terroir. In Frankrijk is het terroir zeer divers, alle denkbare combinaties van grondsoorten zijn aanwezig, samen met alle denkbare klimaten. Er is een landklimaat, een zeeklimaat en een mediterraan klimaat. De temperaturen lopen ook zeer op vanuit het koele noorden tot het zeer warme noorden. Druivenrassen uit FrankrijkIn Frankrijk heeft elke streek haar eigen druivenrassen. Veel van deze druivenrassen vindt men terug in de hele wereld, zoals sauvignon blanc, chardonnay, merlot, shyrah en cabernet sauvignon. In tegenstelling tot veel andere landen is in veel wijngebieden in Frankrijk het gebruik van de druivenras vastgesteld. Het is wel toegestaan om een andere druif te gebruiken, maar dan mag de wijnmaker de appelation niet gebruiken. Op deze manier weet de consument wel wat hij drinkt, rode wijn uit de Bourgogne is van pinot noir gemaakt, Pomerol van merlot, Sancerre van sauvignon etc.EtikettenSinds 1935 heeft Frankrijk de wet op de AOC, appellations d'origine contrôlée, ingevoerd. Een AOC definieert de begrenzing van het herkomstgebied en de wijze van vinificatie. Tradities zijn hier erg belangrijk. Dankzij het gebruik van AOC weet de consument precies wat men koopt. Er zijn ook nadelen, wijnboeren hebben erg weinig vrijheid over de vinificatie van hun eigen wijn. Naast AOC zijn er nog meer herkomstbenamingen:Vin de table, ookwel tafelwijn genoemd, de simpelste herkomst, de druiven kunnen uit het hele land komen.Vin de Pays, streekwijn, wijnen met een gedefineerde herkomst. De bekendste is Vin de Pays d'Oc uit het zuiden van Frankrijk.VDQS, Vin Délimité de Qualité Supérieure, de overgangswijn tussen Vin de Pays en AOC. Er zijn niet veel VDQSwijnen meer, aangezien de meesten zijn gepromoveerd naar AOC.Behalve nationale regels zijn er ook regels binnen een streek, een goed voorbeeld daarvan is de benaming Cru.In bijvoorbeeld de Bourgogne is een cru een wijngaard, een stuk grond. De wijngaard met de hoogste kwaliteit is een Grand Cru, daarna komt de Premier Cru. De Grand Cru wordt benoemd naar de eigen naam van de wijngaard, zoals Clos Vougeot en de Premier Cru heeft altijd de gemeentenaam, zoals Gevrey Chambertin.In de Champagne slaan de begrippen Grand en Premier Cru op de kwaliteit van de druiven uit het betreffende dorp.In de Beaujolais zijn er 10 dorpen die men een Cru noemt. Bekende namen zijn Morgon, Fleurie en Julienas.In de Bordeaux werkt men sinds 1855 met de classificictie Grand Cru Classé, met een onderverdeling van 5 klassen. Deze classificatie is van toepassing op het wijnbedrijf en dus niet de wijngaard. Sinds 1855 is de classificatie slechts 1 keer aangepast, in 1973 promoveerde Mouton Rothschild naar de 1er Cru. Na de Cru classé komt de Cru Bourgeois.

Frankrijk



Wijninfo Harrie Claessen