Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Gaillac

Gaillac is het wijngebied in het zuid/westen van Frankrijk. De wijngaarden van Gaillac liggen aan de beide zijden van de rivier de Tarn. Het gebied is ruim 1.500 hectare groot en kent een grote verscheidenheid aan druivensoorten. In Gaillac worden zowel rode, witte en rosé wijnen gebotteld. Hiervoor gebruikt men vooral inheemse druiven zoals Duras, Braucol en Mauzac.De wijngaarden van Gaillac behoren tot de oudste van Frankrijk; ze werden reeds aangeplant in de 1ste eeuw V.C. door de Romeinen. Volgens sommige archeologen kenden de plaatselijke bewoners de wijndruif reeds voor de komst van de Romeinen: de « vitis vinifera silvestris » een soort oerdruif, was reeds in de oertijden te vinden in het Grésignebos. Een aantal vondsten (een hoop druivenpitten, resten van grote kruiken,...) wijzen op een vroegere wijnproductie. Maar de Romeinse kolonisten hebben in de « provincia Romana » zeker de productie opgedreven, en de wijnhandel geïntroduceerd. De Benediktijner monniken bouwden de abdij St Michel (972), wat leidde tot het ontstaan van de stad Gaillac. De monniken verbouwden in de ruime omgeving druiven en verbeterden stelselmatig de wijn. Eén van de maatregelen was het verbod op gebruik van andere meststoffen dan duivenmest voor de wijngaarden. Zo staan er nu nog in de Tarn zo'n 1.800 pigeonniers: ronde, vierkante, met bogen, met torens, op pilaren,... ze maken deel uit van het landschap. De kwaliteit van de wijn heeft te maken met de rijke gronden en het gunstige microklimaat: de zachte atlantische invloed beperkt het risico op vorst en zorgt voor voldoende water, terwijl de warme mediterrane invloed zorgt voor een goede rijping. Vooral de vent d'autan heeft een grote invloed. Het is een landwind, die van het zuiden komt: droog en warm dus. Vandaag betekent de wijnstreek Gaillac 9 000 ha wijngaarden (2 500 ha A.O.C.), onderverdeeld in 3 zones. Elke zone heeft zijn typische wijnen, te wijten aan de diverse grondsoorten, de hoogteverschillen, en de blootstelling aan de zon. De linkeroever van de Tarn tussen Florentin en Couffouleux, produceert vooral stevige rode en ook wat zoete witte Gaillac. De bodem bestaat vooral uit keien, grint en sedimenten aangevoerd door de rivier. De hellingen (les coteaux) van de rechteroever vormen een uitgestrekter en meer gevarieerd gebied. Labastide de Levis en omgeving liggen iets hoger dan de rest, dus de druiven rijpen wat later dan elders in de streek. Er zit flink wat kalk in de bodem, hier vind je vooral Duras, Syrah en Braucol. Ook rond Cahuzac worden de druiven later geoogst, de Vèrevallei met zijn vele bomen brengt hier wat meer koelte. Hier worden vooral droge witte wijnen en perlé geproduceerd. De hellingen van Gaillac (kleigrond met hoog kalkgehalte) krijgen het meeste zon en liggen onder de invloed van de vent d'autan, een droge en hete wind: soepele witte wijnen, goed gestructureerde rode Gaillac. De oogst op het kalkplateau van Cordes, ten noorden van Gaillac, start een tweetal weken later dan in de rest van de streek: de hoogte ligt hier tussen 250 en 300 meter. De wijnen zijn hier evenwichtig en meer geparfumeerd.

Gaillac



Wijninfo Harrie Claessen