Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Jura

Bij Jura wijnen moet ik vaak denken aan de term "onbekend maakt onbemind". Nog steeds lijkt me dat het geval. Als we aan wijnstreken uit Frankijk denken, komen bij mij toch vooral de namen Bordeaux, Bourgogne en Loire als eerste boven drijven. Ik denk zeker niet aan de Jura.Maar ik heb wel het idee dat de Jura-wijnen een goede reputatie hebben. 'Authentiek en traditioneel' lijkt mij een mooie omschrijving voor Jura wijnen.De Jura is een kleine wijnregio. In de derde eeuw begon men hier reeds met wijn te verbouwen. De wijngaarden liggen op kleiachtige hellingen die bedekt zijn met mergel en grind. Het gebied kenmerkt zich door vele "microklimaten". De wijnbouw kenmerkt door zich traditionele methoden.Er worden 5 druivensoorten verbouwd: Rood: Poulsard of plousard, Trousseau en Pinot noir; Wit: Chardonnay en Savagnin. 'Bekende' namen zijn AOC Arbois, AOC Côtes du Jura, Château-Chalon AOC, AOC Crémant du Jura en AOC Macvin du Jura. De meest bekende wijnen zijn wellicht de Vin Jaune en de Vin de Paille.Gele wijnDe vin jaune (gele wijn): een zeer typische wijn, zeer droog met uitgesproken notensmaak. De wijn verblijft zes jaar op oude vaten die niet helemaal gevuld zijn. Daardoor ontstaat er boven op de wijn een gistlaag, “voile” (sluier) genaamd. Hetgeen zorgt voor de karakteristieke 'gele smaak'.Stro wijnVin de Paille (strowijn) is een zoete wijn, gemaakt van druiven die na het oogsten worden gedroogd. Traditioneel gebeurde dat op matten van stro, vandaar de naam. Deze wijnen hebben een zeer groot bewaarpotentieel.Traditionele wijnenDe wijze van bereiding van produkten is voor de consument de laatste jaren een stuk belangrijker geworden. Dit zien we aan de sterke groei van biologische produkten (w.o. biologische wijn). De Jura-wijnen lijken door hun traditie goed aan te sluiten bij deze ontwikkeling.

Jura



Wijninfo Harrie Claessen