Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Kurk

De kurkKurk werd al door de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen gebruikt om wijn mee van de buitenlucht af te sluiten. Na het ineenstorten van het Romeinse Rijk is deze kunst verloren gegaan. Pas rond 1500 werden er weer taps toelopende kurken in de flessen gedrukt. In het begin staken de kurken een eind boven de hals van de fles uit. Ook de flessenvorm had zich nog niet aangepast om de wijn liggend te kunnen bewaren. De kurk moet vochtig blijven om het krimpen te verhinderen, waardoor ongewenste lucht in de fles zou kunnen komen. De kurkeikDe kurk wordt gemaakt van de bast van de kurkeik die vooral in Portugal voorkomt. Deze groeit vrij snel, zodat men iedere vijf à acht jaar deze loszittende laag van de boom kan verwijderen. De kurkeik sterft niet af. Hij produceert een nieuwe kurklaag, waarvan tien of elf keer geoogst kan worden. De ronde kurkplaten worden eerst geplet tot rechte platen, dan gedroogd, uitgesneden en vervolgens gekookt. Dit laatste bevordert de elasticiteit. De kurken worden met behulp van een holle boor uit de kurkplakken geboord, waarna ze in hun uiteindelijke vorm worden gebracht. De duurste kwaliteitskurken worden streng gecontroleerd. Alle zwarte nerven worden verwijderd en zij krijgen een stempel. Soms worden zij van een kleine plastic laag voorzien. SterriliserenHet is van groot belang dat de kurken daarna worden gesteriliseerd. Insecten leven namelijk in deze schors en leggen er hun eieren. Bovendien groeien er schimmels in de schors die een onaangename, duffe wijnsmaak kunnen veroorzaken. Meestal ontstaat de kurksmaak door een verkeerde behandeling van de wijn of de kurk in de kelder. De schimmelsmaak ontstaat doordat de bottelaar zijn kurken eerst een nacht in SO2 laat weken om ze steriel te maken. Samen met gezwavelde flessen en eventuele restsuikers wordt zwavelwaterstof gevormd, die door de poreuze kurk geabsorbeerd kan worden. Een andere oorzaak van deze schimmelsmaak kan zijn dat de bottelaar zijn kurken in een vochtige, schimmelige kelder heeft opgeslagen. Het kan echter ook aan de wijn liggen. Meeldauw of het gebruik van DDT bevordert de ontwikkeling van een schimmelsmaak. Ook een kurkmot kan zijn eieren in de kurk hebben gelegd. De rupsen graven zich een weg naar de wijn waar zij in de alcohol afsterven. Vervolgens komt er lucht bij de wijn en verzuurt hij. Vroeger werd de bovenkant van de flessenhals met de kurk erin gelakt. Het nadeel hiervan was dat er dan helemaal geen zuurstof meer bij de wijn kon komen. Wijn heeft wel een beetje lucht, die door een gezonde kurk heen kan dringen, nodig. Een kurk is eigenlijk alleen nodig bij wijnen die zich nog in de fles moeten ontwikkelen. Er zijn ook flessen met een schroefdop op de markt. Deze zijn goed in het gebruik, maar het traditionele 'cachet' ontbreekt. Na het openen van de fles zijn soms glinsterende wijnkristallen te zien aan het gedeelte van de kurk dat met de wijn in aanraking is geweest. Deze vormen zich in de loop der tijd uit het wijnsteenzuur in de wijn. Deze kristallen kunnen zich ook in de wijn of in het bezinksel bevinden. Zij zijn volstrekt smaakloos en kunnen absoluut geen kwaad. KunstofdopSteeds meer wijnbottelaars gaan op kunststof afsluitingen over in uiteenlopende kleuren, zoals knalrood, kanariegeel of groen en zelfs zwart. De schroefdopDe grote wijnhuizen in de Bordeaux en Bourgogne zullen niet snel overgaan op deze nieuwe trend omdat zij de hogere prijs van de echte (TCA vrije) kurk makkelijk in de kostprijs van de wijn kunnen verrekenen... en om het gevoel voor de mysterieuse ensemble van wijn, fles en eeuwenoude kurken niet te verliezen. Toch heeft de schroefdop toekomst. Een kwalitatieve schroefdop kan de fles hermetisch afsluiten zodat geen zuurstof in de fles komt. Roséwijnen, jonge witte wijnen en fruitige rode wijnen blijven met deze sluiting veel langer fruitig ruiken en... de fles gaat gemakkelijk open en dicht!De kurkentrekkerDe ideale kurkentrekker heeft een spiraal van minstens 4,5 cm lengte met een holle as. Er zijn sinds kort ook pneumatische kurkentrekkers op de markt, die door een holle naald CO2 onder de kurk spuiten. Door de ontstane druk komt de kurk naar boven. Duitse handboeken waarschuwen ervoor de kurkentrekker nooit bij een 'Bocksbeutel' te gebruiken. Het is namelijk mogelijk dat de platte kant van de fles de druk niet aankan.

Kurk



Wijninfo Harrie Claessen