Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Provence

De Provence loopt van iets ten oosten van Marseille tot aan Nice, langs de kust en landsinwaarts. Het is een prachtig stuk Frankrijk met haar rotspartijen, heuvels, bossen en uitgestrekte weiden en duizenden hectaren wijngaarden. Uit dit zonovergoten gebied komt een enorme hoeveelheid wijn in allerlei kwaliteiten.GeschiedenisAl rond 600 voor Christus werden hier de eerste druivenstokken geplant, daarmee is de Provence naar alle waarschijnlijkheid Frankrijks oudste wijngebied. Is het gebied vandaag de dag vooral bekend om z'n rosé, de Provence produceert ook karaktervolle rode en witte wijnen die perfect aansluiten bij de mediterrane keuken.KlimaatDe zomers en herfsten zijn heet en droog in dit gebied, typerend voor het Middelandse zeeklimaat. De winters zijn zacht, maar regenrijk en vooral in het voorjaar kunnen er flinke stortbuien vallen. De mistralwinden drogen de wijnstokken en de druiven, en behoeden ze zo tegen ziektes en rotting.WijnenMet zijn meer dan 25.000 hectare wijngaard behoort de Provence tot de grotere wijngebieden in Frankrijk. Men verbouwt een veelheid aan druivenrassen, de belangrijkste blauwe zijn: carignan, cinsault, grenache, mourvèdre en tibouren. De voornaamste witte druiven zijn: clairette, sémillon, ugni blanc en vermentino. Ook worden er in toenemende mate kwaliteitsdruivenrassen als cabernet-sauvignon en syrah aangeplant.Voor rosé en rood zijn de meest aangeplante druivenrassen grenache, syrah, cinsault, mourvèdre en de lokale soort tibouren. Het gebied kent naast de algemene, en grootste, appellation Côtes de Provence ook nog een paar kleinere AOC's als Coteaux d'Aix-en-Provence, Les Baux de Provence en Bandol, en piepkleintjes als Palette, Bellet en Cassis. De Provence is vooral vermaard om zijn rosé's met een meestal dakplankleurige tint. De beste zijn milddroog en zeer fruitig. Steeds meer wijnbouwers produceren echter in toenemende mate ook goede kruidige, vaak aards aandoende rode wijnen.

Provence



Wijninfo Harrie Claessen