Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Romenie

In Roemenië worden grote hoeveelheden wijn geproduceerd, die vóór de Eerste Wereldoorlog ook elders in Europa verhandeld werden. Ondanks het feit dat de export - na de val van Ceaucescu in december 1989 - toenam, komt er nog steeds weinig Roemeense wijn op de internationale markt. De laatste jaren wordt, met behulp van investeringen uit het westen, de wijnproductie op een hoger peil gebracht. Het stabiele klimaat biedt in deze omgeving in ieder geval goede mogelijkheden. RoemeniëKwalificatieDe Roemeense wijnen worden in de volgende categorieën onderverdeeld: vin de masa (tafelwijn) vin de masa superior (betere tafelwijn) vin de calitate superioara (wijn van betere kwaliteit) vin de calitate superioara cu denumire de origine (wijn van betere kwaliteit met aanduiding van afkomst) vin de calitate superioara cu denumire de origine ši trepte de calitate (wijn van betere kwaliteit met aanduiding van afkomst en kwaliteitscategorie). In deze categorie zijn weer drie subcategorieën die een nadere aanduiding geven over de rijpheid van de druiven. DruivensoortenEr worden met name in de streek Dealul Mare (boven Boekarest) enkele opvallende wijnen geproduceerd, die gemaakt worden op basis van de Franse pinot noir en merlot. In Babadag en Histria worden degelijke rode wijnen geproduceerd, op basis van de cabernet sauvignon en de merlot. Andere belangrijke druiven in de Roemeense wijnproductie zijn de sauvignon blanc en de pinot gris. De dessertwijn Cotnari wordt geproduceerd op basis van de, door edele rot aangetaste, tãmaiioasã en grasã. In de streek Murfatlar, aan de zuidelijke Zwarte- Zeekust, worden eveneens dessertwijnen geproduceerd, al zijn deze duidelijk van mindere kwaliteit.

Roemenië



Wijninfo Harrie Claessen