Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Toscana

Toscane is gelegen tussen de Po en Rome en ligt in het hart van Italië. Toscane is de streek die zich het meest leent voor clichés over landschap, wijn en cultuur. Heuvels met cipressen, olijfbomen en wijngaarden. Prachtige oude steden en stadjes. De clichéwijn van de streek is Chianti en die wijn maakt zijn reputatie nog aardig waar ook. Chianti bestaat uit verschillende deelzones, waarvan de zone Classico terecht het beroemdst is.Geschiedenis ToscaneDe geschiedenis van de Toscaanse wijn gaat terug tot circa 700 v.C. Vanaf 700 v.C. werd er Toscaanse wijn geëxporteerd naar Zuid-Italië en rond 300 v.C. zijn de eerste kritieken over de kwaliteit van de Toscaanse wijn geschreven door Griekse schrijvers. Vanaf de val van Rome tot aan de Middeleeuwen waren de monniken de belangrijkste leveranciers van Toscaanse wijn. Brunello di Montalcino en Rosso di MontalcinoEen andere klassieker maar dan uit de streek ten zuiden van Siena is de Brunello di Montalcino, die ook wordt gemaakt van de Sangiovese-druif. De wijn lagert enkele jaren in grote houten vaten en daarna een aantal jaar op fles. Dan pas geeft hij zijn optimale geur en smaak prijs. Brunello is stevig, bevat aardig wat tannine, en is zeer kruidig. De Rosso di Montalcino heeft een kortere rijping ondergaan, is iets goedkoper en is over het algemeen iets toegankelijker van karakter.Vino Nobile di MontepulcianoVino Nobile di MontepulcianoNiet ver van Montalcino ligt het dorpje Montepulciano. Het pittoreske ommuurde stadje staat bekend om zijn Vino Nobile di Montepulciano. Ook deze wijn wordt gemaakt van de Sangiovese-druif. De dichter Francesco Redi beschreef deze wijn in 1685 als 'de koning van alle wijnen'. In 1980 ontving de wijn zijn DOCG-predikaat en sindsdien zit de koning hoog op zijn troon. Vino Nobile is vol en bloemig en je drinkt hem bij voorkeur bij een bistecca, biefstuk, van het Chiana-rund. De Vino Nobile di Montepulciano heeft overigens niets van doen met de eveneens rode Montepulciano d'AbruzzoCarmignanoEen aparte vermelding verdient Carmignano uit de streek ten westen van Firenze. Deze is minder beroemd maar wel degelijk een fantastische wijn die qua smaak te vergelijken is met de Brunello. Deze wijn was de favoriet van de famiglia di Medici en ontving als eerste in het jaar 1716 het DOCG-predikaatVernaccia de San GimignanoToscana heeft met al deze wijnen echte kwaliteit in huis als het gaat om rode wijn; met de witte wijn lukt het toch minder goed in deze streek. Een uitzondering vormt de Vernaccia di San Gimignano. Een droge witte wijn, met DOCG-predikaat, die een uitgesproken aromatische smaak heeft, soms zelfs wat muskaatachtig. Hij combineert uitstekend met vis- en pastagerechten. Op de etiketten vind je, het zal je niet verbazen, meestal een tekening van de karakteristieke torens van het stadje terug. Alleen daarom al is de fles het meest gekochte souvenir uit San Gimignano geworden!ChiantiChianti is de bekendste en populairste van alle Italiaanse wijnen. De wijn wordt gemaakt van de alom aanwezige Sangiovese-druif, die graag veel zon heeft en goed bestand is tegen grote temperatuurschommelingen. De belangrijkste Chianti-zones worden gevormd door de streek Chianti Classico gelegen rond Castellina en de streek Ruffina. Beide hebben inderdaad dezelfde naam als de wijn.

Toscane



Wijninfo Harrie Claessen