Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Wijn en gerechten

Curabitur vitaeorci vel felis aliquam fermentum ultriciesvelit velit erat Nunc consequat lorem. Proin a nibh. Duis

Wijn en gerechtenVroeger werd een bepaalde wijn bij een bepaald gerecht geschonken, omdat dat voorgeschreven werd in het kookboek. Tegenwoordig wordt meer uitgegaan van de eigen persoonsgebonden smaak. De formele regels voor de combinatie wijn en spijs worden slechts kritisch bekeken. De 'regels' zijn veranderd in 'aanbevelingen'. De regels voor het schenken van een bepaalde wijn bij een specifiek gerecht, zijn praktisch hetzelfde als vroeger. De komst van fusioncooking (=combinatie van meerdere kookstijlen) heeft daarnaast gezorgd voor een verruiming van de mogelijkheden. De volgende tekst geeft een aantal standaardmogelijkheden, waarbij er mogelijk een aantal wijnen genoemd is die minder bekend zijn. Vraag in dat geval uw wijnhandelaar om advies of een alternatief. Kies bij voorkeur altijd een wijn die in evenwicht is met het gerecht. Als standaardregel geldt: Lichtvoetig subtiel gerecht met verfijnde smaak? Kies dan een lichte, verfijnde wijn.Zwaar gerecht met krachtige smaak en volle saus? Kies dan een krachtige, smaakvolle wijn. AperitiefAangezien het apéritief het eerste drankje van de avond is, kan beter niet gekozen worden voor een zware wijn. Vaak wordt als apéritief gekozen voor een glas port. De Fransen drinken ook wel Sauternes (zoete dessertwijn) vooraf. Dit zijn echter dranken die waarschijnlijk het eerste voorgerecht overschaduwen, en vrijwel zeker ook de wijn die erbij geserveerd wordt. Neem liever een droge witte wijn, bijvoorbeeld een Fino Sherry, of mousserende wijn, zoals een Spaanse Cava of Zuid-Afrikaanse Vonkelwijn. Ook een glas Kir (witte wijn met een scheutje crème de cassis) is een goede start. VoorgerechtenVis, schaal- en schelpdieren. Geschikte wijnen voor deze zeegerechten komen vaak uit kuststreken, zoals een witte wijn uit de Franse Loire, een Portugese Vinho Verde of een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland. Een Duitse Kabinett van de druivensoort sylvaner is ook zeer geschikt in combinatie met deze voorgerechten. Ham, pâté en koud vlees. Bij deze gerechten kan gekozen worden voor zowel een droge witte wijn als een lichte rode wijn. Probeer een witte wijn uit de Provence, een Rülander Spätlese uit Duitsland of een Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Bij rode wijnen kan gekozen worden voor een Sangiovese di Romagna uit Italië, wijnen uit de Spaanse streek Penedès (niet houtgerijpt) of een Californische rode wijn uit Napa Valley. Bij een pâté van ganzenlever kan zelfs gekozen worden voor een zoete dessertwijn (Sauternes), of een wijn die tussen zoet en droog in zit (Gewurztraminer uit de Elzas). Hoofdgerecht visZacht wit vlees: tong, forel, schol. Bij vis die 'au naturel' wordt klaargemaakt, dus zonder smaakrijke sauzen of specerijen, schenkt u een droge witte wijn die niet houtgerijpt is. Denk aan een witte Loirewijn, zoals de Muscadet, of de Portugese Vinho Verde. Deze wijnen mogen vanwege hun frisse, lichtdroge karakter overigens niet ouder zijn dan één à anderhalf jaar. Als er aan deze vissoorten kruiden of pittige sauzen toegevoegd worden, kan beter gekozen worden voor een iets vollere witte wijn zoals bij stevig wit vlees. Stevig wit vlees: zeebaars, griet, tarbot, kabeljauw. Drink hierbij een witte Rioja uit Spanje, een Australische Sémillon, een Californische Fumé Blanc, een houtgerijpte Chardonnay (uit Australië, Californië, Chili, Argentinië) of een witte Bordeaux Cru Classé. Zalm. Bij zalm schenkt u een witte, iets vollere wijn, met een hogere zuurgraad, zoals een droge Riesling uit de Elzas, een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland of een Chablis. Ook zeer geschikt is een lichte rode wijn, zoals een Beaujolais of Pinot Noir. Gerookte zalm. Voor gerookte zalm kan gekozen worden voor een zwaardere witte wijn, zoals een Gewurztraminer of de Pinot Gris uit de Elzas, een houtgerijpte Chardonnay uit de nieuwe wijnlanden of een Côtes de Beaune uit de Bourgogne. Zeeduivel. Schenk een zware witte wijn, zoals een Hermitage, een Condrieu of een duurdere Chardonnaywijn uit de nieuwe wijnlanden. Is de vis in rode wijn bereid, neem dan een lichte rode wijn, zoals Moulin-à-Vent, een jonge St.Emilion of Californische Cabernet. Tonijn. Deze vis laat zich goed combineren met rode wijn, zoals een Pinot Noir of Zinfandel uit Californië, een Chinon of Bourgueil uit de Loire of een Chileense Cabernet Sauvignon. Hoofdgerecht gevogelteDe keuze voor een wijn is afhankelijk van de manier waarop het gerecht bereid is. Bij gevogelten passen zowel witte wijnen als lichte rode wijnen. Kip. Afhankelijk van de saus kan gekozen worden voor een volle witte wijn. Voorbeeld: een Chardonnay uit Australië, Chili of Argentinië, of een Pinot Gris uit de Elzas. Gegrilde kip laat zich goed combineren met zachtere rode wijnen, zoals de Merlot uit Californië of Frankrijk, een Spaanse Crianza of Reserva, of een Bourgondische Pinot Noir. Kalkoen. Kalkoen gaat goed samen met een volle rode wijn, zoals de duurdere rode wijnen uit Californië en Australië, een Estate Shiraz uit Zuid-Afrika, en een Châteauneuf-du-Pape of Pomerol uit Frankrijk. Eend. Bij eend schenkt u een redelijk volle, iets zure rode wijn. Denk aan een Crozes-Hermitage uit Frankrijk, een Chianti Classico uit Italië, en een Pinot Noir uit Nieuw Zeeland of Californië. Gevleugeld wild. Dit gerecht kan gecombineerd worden met een Morgon (=Cru uit de Beaujolais), of een Pinot Noir uit Bourgogne of Californië. Hoofdgerecht vlees / wildKonijn. Konijnenvlees smaakt uitstekend met een glas zachte rode wijn. Neem een Crianza of Reserva uit Spanje, een betere rode wijn uit Bourgogne of een Chileense Merlot Varkensvlees. Dit hoofdgerecht kan goed vergezeld gaan van een tamelijk volle, iets kruidige rode wijn. Denk aan een Shiraz uit Zuid-Afrika of Australië, een Syrah (=Shiraz) uit Californië, een Vino Nobile of Brunello uit Italië of een Gigondas uit de zuidelijke Rhône. Lamsvlees. Cabernet Sauvignon is een goede keuze bij lamsvlees. Biefstuk. De stevigste rode wijnen komen bij dit vleesgerecht goed tot hun recht. Kies een stevige Zinfandel uit Californië, een Barolo of Barbaresco uit Piëmonte, een Shiraz uit Australië, of een Châteauneuf-du-Pape. Bij een steak serveert u een iets lichtere wijn, zoals een Bordeaux Cru Bourgeois. Pepersteak of biefstuk met pittige sauzen combineert u met een wat rinsere rode wijn, zoals die van de syrah- of grenachedruif (Zuid-Frankrijk), of een Italiaanse rode wijn zoals de Nebbiolo uit Piëmonte. Wild. Kies bij wild voor de mooiste gerijpte rode wijnen uit Frankrijk, Italië of Spanje. De rode Cabernets en de Shiraz uit de nieuwe wijnlanden zijn een goed en betaalbaar alternatief. Orgaanvlees. Bij zwezerik kan gekozen worden voor een rijke witte Elzasser (Pinot Gris). Combineer lever of niertjes met een lichtere smaakvolle rode wijn, zoals de Chinon uit de Loire, de Barbera uit Italië, of een Cabernet uit Nieuw Zeeland. DessertVruchtensalade. Vanwege de zuren in het fruit gaat vruchtensalade niet goed samen met wijn. Koude nagerechten (ijs, sorbets). Door zeer koude nagerechten kan het gehemelte 'verdoofd' raken. Drink hierbij een zoete, betaalbare dessertwijn, zoals een Monbazillac of Loupiac uit Frankrijk. Desserts van eieren en room, pudding, vla, mousse en crème brûlée. Deze nagerechten gaan goed samen met een wijn die 'edele rotting' heeft ondergaan. Denk aan een Sauternes, een Monbazillac, een Coteaux du Layon of een zoete Vouvray. Chocolade. Chocolade kan goed gecombineerd worden met een alcoholrijke wijn, zoals een Ruby Port. Vruchtentaart. Dit nagerecht serveert u met een dessertwijn van laatgeoogste druiven, bijvoorbeeld een Vendange Tardive-wijn uit de Franse Elzas, een zoete Muscatwijn uit Zuid-Afrika of een Trockenbeerenauslese uit Duitsland. Meringue of romig gebak. Hierbij kunt u kiezen voor een zoete mousserende wijn. Denk aan Cava uit Spanje, Vonkelwijn uit Zuid-Afrika, een Demi Sec Champagne of een Moscato d'Asti uit Italië. Noten- of vruchtencake. Deze desserts combineren goed met een zoete Oloroso Sherry en een Madeira of Vin doux Naturel uit Frankrijk. Wijn en kaas: Klik hier voor verschillende kaassoorten...

Wijn en gerechten



Wijninfo Harrie Claessen