Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Wijnsoorten algemeen

Curabitur vitaeorci vel felis aliquam fermentum ultriciesvelit velit erat Nunc consequat lorem. Proin a nibh. Duis

ExtractHet verschil tussen lichte en vollere wijntypen wordt in grote mate bepaald door het 'extract'. Door te snoeien kan een wijnboer ervoor zorgen dat het aantal trossen per wijnstok laag blijft. De voedingsstoffen uit de bodem worden zodoende verdeeld over een gering aantal druiven, waardoor deze kwalitatief zeer goed zullen zijn. Op deze manier kunnen dikke, volle wijnen met veel extract en mogelijk veel tannine verkregen worden. Deze wijnen moeten lang rijpen voor ze op dronk zijn. Vaak worden dit soort wijnen op vaten van (deels) nieuw eikenhout te rijpen gelegd, waardoor ze een nog complexere smaak krijgen. In deze categorie vallen bijvoorbeeld de Grands Crus Classés uit Bordeaux, waarvan Château Mouton Rotschild en Château Latour de bekendste wijnen zijn. Ook de Italiaanse Barolo hoort in dit rijtje thuis. Uiteraard hangt aan dit soort wijnen een ander prijskaartje dan aan een doorsnee huiswijn. Bij eenvoudigere wijnsoorten is eerder het tegenovergestelde het geval. De wijnboer richt zijn inspanningen op het behalen van een 'hoog rendement', waarbij hij een grote oogst tegemoet kan zien. Hij kan dus relatief veel wijn produceren, maar de verkregen druiven lenen zich niet voor het maken van volle, krachtige wijnen van topkwaliteit. Bij de vinificatie wordt de werkwijze afgestemd op het behouden, danwel verkrijgen van een door 'fruit' gedomineerde smaak. De wijn zal na de gisting rijpen op roestvrijstalen tanks, en zeker niet op kostbaar eikenhout. Eenvoudige wijnen hebben een lage viscositeit; weinig extract, alcohol en glycerol.In wijnlanden zoals Zuid-Afrika, Australië, Chili en Californië worden aanmerkelijk minder lichte wijnen geproduceerd dan in de traditionele wijnlanden. Het warme klimaat en de zon zorgen voor veel suikers in de druiven, waardoor de wijnen meer alcohol bevatten en dus zwaarder zijn. Lichte wijnenLichte wijnen houden het minder lang vol in uw kelder dan de zwaardere typen. De gisting bij deze wijnen duurt kort, terwijl de gebruikte druiven zijn geteeld op kwantiteit. Vóór het persen van de druiven zullen in de meeste gevallen ook de stelen van de trossen verwijderd worden om het tanninegehalte zo laag mogelijk te houden.Let bij de aanschaf van een lichter wijntype goed op het oogstjaar, want hiervoor geldt: hoe jonger de wijn, hoe frisser het fruit. Koop bij voorkeur een fles uit een van de twee jaren voorafgaand aan het huidige. Drink deze nog binnen een jaar op. Het alcoholgehalte van lichte wijnen ligt tussen de 10 en 12%. Lichtere wijnen, zoals Beaujolais, Bardolino of een eenvoudige tafel- of landwijn, vinden bij ons vooral in de warme zomermaanden gretig aftrek. Het zijn wijnen die bij uitstek geschikt zijn om iets koeler te drinken. Een licht wijntype is ook bij uitstek geschikt voor gerechten met gevogelte, salades of wit vlees. Enkele voorbeelden van goede lichte wijnen zijn:Beaujolais Primeur en A.O.C.Bardolino uit VenetoCôtes du VentouxVin de pays d'oc (château of cépage) en Vin de TableCape Red (Rooiwijn) uit Zuid-AfrikaGamay uit Loire, BourgogneEenvoudige Pinot Noir uit BourgogneEenvoudige SangioveseTinto uit Spanje/Portugal Volle WijnenVoor wie houdt van een zachte vollere wijn, die ook bij een steviger gerecht geschonken kan worden, zijn er volop mogelijkheden. Het gaat hier om wijnen die niet binnen een jaar geconsumeerd hoeven te worden, maar die ook niet hoeven te 'ouderen' alvorens ze gedronken kunnen worden. Dit wijntype dankt zijn populariteit aan zijn evenwichtige karakter. De wijn is niet zuur of wrang, heeft meer 'body' dan de lichtste wijnen, maar is toch snel op dronk. Wijnen van dit type worden in elk wijnland gemaakt, waaronder Zuid-Afrika, Australië, Chili en Californië. Ook veel bekende Franse wijnen behoren tot deze categorie. Droge WijnenIn Europa worden klassieke 'droge' wijnen gemaakt waarvoor strenge regels gelden. De wijnen kenmerken zich door de zeer grote verfijning en raffinement in de smaak. In Californië benadrukt men vooral het 'fruit' in de wijnen. Veel wijnboeren brengen hun wijn in contact met hout. Daardoor komen o.a. wijnen uit Zuid-Amerika of een Australische Shiraz zoeter en voller over, wat hen vooral voor beginnende wijndrinkers aantrekkelijk maakt. Het is geen overbodige luxe iets van oogstjaren te weten wanneer u besluit een fles wijn uit Frankrijk, Spanje of Italië te kopen. In tegenstelling tot de gelijkmatige klimaten van Californië, die elk jaar nagenoeg dezelfde kwaliteit wijn kunnen opleveren, komen er in Europa goede en minder goede wijnjaren voor. In veel wijnboeken staat een overzicht van de afgelopen tien tot twintig jaar. Een wijnhandelaar kan u hierbij adviseren. Biologische wijnbouwIn diverse wijnstreken passen (veelal kleine) wijnboeren biologische wijnbouw toe. Zij proberen met biologische middelen het ernstig verstoorde ecologische evenwicht te herstellen, dat is ontstaan door het gebruik van landbouwchemicaliën. In Frankrijk zijn zij verenigd in de 'Fédération Européenne des Syndicats d'Agrobiologistes'. Zij werken onder meer met het kwaliteitsgarantiemerk 'Terre Ocean' wat inhoudt:- zo weinig mogelijk ploegen - door oppervlaktebegroeiing en wormen de vochtigheid op natuurlijke wijze reguleren- het plaatsen van hagen – bijv. vlierstruiken - rondom de wijngaard, om merels aan te trekken die de schadelijke insecten opeten- geen kunstmatige bevloeiing met water- gebruik van uitsluitend koemest of compost van druiventwijgen en -bladeren of zeewier- geen gebruik van insecticiden, herbiciden en andere chemische bestrijdingsmiddelen- niet méér dan de hoogst noodzakelijke toepassing van zwavel- geen toevoeging van gistculturen- in het uiterste geval ongeraffineerde rietsuiker toevoegen, tot de wettelijk toegestane norm- klaren van de wijn geschiedt uitsluitend met eiwit, caseïne of bentoniet (kleigesteente)- bij filtering slechts gebruik maken van kiezelgruis (het gebruik van asbest is al geruime tijd verboden) Door biologische wijnbouw kunnen wijnen minder lang houdbaar zijn.

Wijnsoorten algemeen



Wijninfo Harrie Claessen