Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Wijnsoorten port

Curabitur vitaeorci vel felis aliquam fermentum ultriciesvelit velit erat Nunc consequat lorem. Proin a nibh. Duis

PortRond de rivier de Douro in het noorden van Portugal was weinig landbouwgrond beschikbaar. Het gebied aan de bovenloop van de rivier bestond uit woeste hellingen van leisteen en graniet, geteisterd door een verzengende hitte. Het enige gewas dat in zo'n gebied kon overleven, was de druivenstok. Om het beetje grond dat deze plant nodig had op zijn plaats te houden, moest men kleine stukjes perceel ommuren, waardoor er 'terrasvormige' hellingen ontstonden. Deze muurtjes maakte men van weggehakt steen, afkomstig van diezelfde hellingen. Na verloop van tijd paste de natuur zich aan en konden ook andere gewassen, zoals olijf- en sinaasappelbomen worden aangeplant. HerkomstUit opgravingen en oude geschriften is gebleken dat er al aan het begin van onze jaartelling wijnen verbouwd werden in de streek rond de Portugese rivier Douro, die dwars door de huidige Port-streek loopt. Desondanks bestaat de Port, zoals we die tegenwoordig kennen, nog maar enkele eeuwen. De eerste bloei van de wijnen uit de Douro-streek ontstond in de loop van de 15e eeuw. In deze tijd vroegen de vele ontdekkingstochten over de wereldzeeën om steeds meer wijn. De grote periode van de Dourowijnen ontstond rond 1700, toen de vraag uit Engeland sterk toenam. De gestegen vraag naar de Dourowijnen ontstond nadat de Franse wijnen uit de streek van Bordeaux door hoge uitvoerheffingen veel duurder werden. De naam Port is enigszins misleidend. Hij is afgeleid van de havenplaats Porto, die niet in de betreffende wijnstreek zelf ligt, vanwaar deze wijnen naar Engeland verscheept werden.De grote belangstelling uit Engeland voor deze wijnen heeft geleid tot een veelheid aan buitenlandse Port-merken. Al vroeg vestigden buitenlandse wijnkopers ('Portshippers' genoemd) zich in Porto om van daaruit de handel met hun thuislanden te coördineren. Dit verklaart waarom de diverse soorten Port met Engelse namen aangeduid worden. Viho do PortoHet huidige speciale karakter van de Portwijnen is te danken aan de sterk toegenomen export naar Engeland. Om de kwaliteit zo min mogelijk te laten lijden door het transport, werd brandewijn aan de wijn toegevoegd om de gisting vroegtijdig te onderbreken. Een bijkomend gevolg hiervan was dat de wijn minder zuur werd, want niet alle natuurlijke suikers werden omgezet in alcohol. Deze zoetere versie van de Dourowijnen werd vanaf dat moment Vinho do Porto (Portwijn) genoemd. Reeds in 1756 werd door de betreffende Portugese minister maatregelen genomen om de productie en de kwaliteit van deze wijnen veilig te stellen. Deze maatregelen betroffen zowel het gebied waarbinnen deze wijnen geproduceerd moesten worden, als de prijsstelling, de wijze van het vervoer en de vereiste keuring. Deze vereiste keuring omvat meer dan 30 onderdelen. De keuring wordt enerzijds in laboratoria uitgevoerd en anderzijds door ervaren wijnproevers, die de smaak en andere kenmerken van de Port moeten beoordelen. De wijngaardenDe wijngaarden, die zich in het dal van de Douro (in Spanje 'Duero' genoemd) bevinden tussen de Spaanse grens en Caldas de Moledo (hemelsbreed op ongeveer 70 km ten oosten van Porto), zijn op grond van hun eigenschappen ingedeeld in categorieën van A tot F. Hierbij wordt gekeken naar de hoogte, de soort ondergrond, de oriëntatie ten opzichte van de zon, de verbouwde druiven en de leeftijd van de wijnstokken. De wijngaarden zijn gelegen op de oevers van de Douro en diens zijrivieren. Ze zijn aangelegd in terrassen, om op deze wijze zo goed mogelijk gebruik te maken van de, vrijwel onvruchtbare, bodem. ProductieDe bijzondere karaktereigenschappen van Port zijn te danken aan de speciale productiemethode, de lange rijpingstijd en de vermenging van de sappen van diverse soorten druiven. De tinto cão (een blauwe druif) en de rabigato (een witte druif) zijn de belangrijkste druiven voor de productie van Port. Belangrijke blauwe druivensoorten voor de productie van rode Port zijn: de tinta amarela, de tinta barroca, de tinta roriz, de tinta francisca, de tinto cão, de touriga francesa en de touriga nacional. De belangrijkste witte druivensoorten voor de productie van witte Port (Dry White, Medium White en Pale White) zijn de malvasia fina, de viosinho, de donzelinho, de esgana cão, de folgazão, de codega en de gouveio.De Ruby is de jongste rode Port met een fruitige afdronk. De Tawny is ouder en heeft zijn speciale elegance verkregen door de jarenlange rijping in eikenhouten vaten. Hij heeft een meer naar goudneigende kleur dan de Ruby. Een speciale soort Tawny (de zogenaamde Aged Tawny) vermeldt op het etiket een leeftijd: 10, 20, 30 of meer dan 40 jaar. Deze leeftijd slaat op de gemiddelde leeftijd van de verschillende wijnen die in de wijn verwerkt zijn. Op het hoofd- of het rugetiket wordt bij deze Tawnies ook de datum vermeld waarop de wijn gebotteld is. Er bestaat daarnaast ook een goedkopere soort Tawny, die gemaakt wordt door Rubywijn te mengen met witte port. Hierdoor wordt wel de juiste kleur verkregen, maar de smaak van authentieke Tawny ontbreekt... Na de persing, waarbij het sap in veel gevallen nog op de traditionele wijze (door het treden van de druiven) verkregen wordt, wordt de most eerst enkele maanden in de directe omgeving van de wijngaard bewaard. Tijdens de eerste rijping wordt brandewijn met een alcoholgehalte van 77% toegevoegd aan de most, waardoor de gisting meteen stopt. Op deze manier wordt niet alle suiker in de most omgezet in alcohol. Hierdoor is de ontstane wijn zoeter dan de meeste andere wijnen. De wijn blijft twee maanden in vaten rusten. Hierna wordt hij vervoerd naar enorme wijnkelders, waar hij wordt ontdaan van zijn bezinksel. Indien nodig wordt het alcoholgehalte nog bijgesteld. In deze wijnkelders (die overigens niet noodzakelijk onder de grond liggen) blijft hij nog eens minimaal drie jaar in eikenhouten vaten rijpen. Deze wijnkelders bevonden zich traditioneel allemaal in Vila Nova de Gaia, maar in 1986 zijn de regels aangepast. Sindsdien mag deze rijping ook op andere plaatsen, maar wèl binnen het Port-gebied, plaatsvinden. Tijdens de rijping worden tenslotte suiker en brandewijn toegevoegd om de smaak op balans te brengen. Door het mengen van wijnen van verschillende druiven en verschillende jaren, zorgen de diverse Porthuizen ervoor dat ze steeds hun eigen smaakkenmerken kunnen handhaven. Dit verklaart tevens de naam 'Blended Ports'. VintageIn jaren met een uitzonderlijk goede oogst, worden ook wijnen uitsluitend op basis van druiven uit dat ene jaar gemaakt. Hiervoor moet uitdrukkelijk toestemming verleend worden door het Instituto do Vinho do Porto (Instituut voor de Portwijn). Het gaat hierbij om de zogenaamde Vintagewijnen. Deze wijnen worden, na een rijping van twee jaar in houten vaten, gebotteld, waarna de rijping in de fles verder gaat. Dit noemt men reductieve rijping. Bij deze wijnen is het aan te bevelen hem vóór het serveren voorzichtig in een karaf over te gieten, zodat de wijn kan ademen en het bezinksel, dat soms wel de halve fles in beslag kan nemen, achterblijft. In sommige gevallen laat men de wijn langer, gemiddeld zo'n 5 jaar, in het vat rijpen. Dit wordt oxidatieve rijping genoemd. Deze soort wordt 'Late Bottled Vintage' (LBV) genoemd. Een enigszins misleidende naam is 'Vintage Character'. Dit is een gewone gemengde Port, die echter gerijpt is op dezelfde manier als de Vintage Port. Tenslotte is er dan nog de Colheita (wat 'oogst' of 'oogstjaar' betekent). Dit is een Tawny die afkomstig is van druiven van één oogst. Deze Colheitas rijpen gedurende lange tijd (minstens zeven jaar) op hout. Pas als ze in de handel gebracht worden, worden Colheitas gebotteld, waarbij het jaartal verplicht op het etiket vermeld wordt. BewarenPort kan het beste liggend bewaard worden. Op deze manier blijft de kurk in contact met de wijn, zodat hij niet uit kan drogen. Hierdoor kan er ook geen lucht bij de wijn komen, waardoor hij langer goed blijft. Ruby kan echter beter niet te lang bewaard worden, omdat deze op den duur zijn jeugdige eigenschappen zal verliezen. Hetzelfde geldt voor een jonge Tawny (jonger dan 10 jaar). Oudere Tawnies, Colheitas en Vintagewijnen kunnen echter gerust bewaard worden. Deze wijnen zullen, doordat ze in de fles nog verder rijpen, alleen maar winnen aan karakter. Het is belangrijk dat de Port op een goed geventileerde, niet al te lichte plaats bewaard wordt, en beschermd wordt tegen hoge temperaturen en plotselinge temperatuurschommelingen. Witte Port kan het beste koel geserveerd worden, terwijl rode Port op kamertemperatuur het beste tot zijn recht komt. Vintage- en Late Bottled Vintagewijnen moeten in ieder geval op kamertemperatuur worden geserveerd.

Wijnsoorten Port



Wijninfo Harrie Claessen