Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Wijnsoorten rood

Curabitur vitaeorci vel felis aliquam fermentum ultriciesvelit velit erat Nunc consequat lorem. Proin a nibh. Duis

Rode wijnHet proeven en/of beoordelen van wijn begint met het 'kijken'. De uiterlijke kenmerken van de wijn vertellen ons namelijk iets over de graad van ontwikkeling, de herkomst van de wijn, en de gebruikte druivensoorten.CepagewijnenOp etiketten zijn regelmatig de namen cabernet sauvignon, chardonnay of shiraz te lezen. Wijnen uit Californië worden vaak gemaakt uit één druivensoort. Deze wijnen worden aangeduid als een zgn. cépagewijn (cep = wijnstok). De genoemde druivensoorten komen oorspronkelijk uit Europa, maar zijn in de loop der tijd wereldwijd aangeplant en gevinifiëerd. Ze staan bij consumenten goed bekend vanwege hun kwaliteit. In Europese wijnlanden zijn wijnen vaker een blend van meerdere druiventypen die 'elkaar aanvullen'.De Elzasser wijnen (Pinot Blanc etc.) vormen hier een uitzondering op. Wijn die na de gisting rijpt op eikenhouten vaten is voller en zachter van smaak. Vaak geeft het de wijnen het bekende vanillesmaakje, alsmede toast en caramel. Wijnen die geen houtrijping hebben ondergaan, maar gerijpt zijn in stalen of betonnen tanks, hebben deze smaaknuances niet. Bij die wijnen voeren smaken van rood en zwart fruit de boventoon. HoutrijpingOp de betere châteaux in de Bordeaux vervangt men jaarlijks éénderde van de vaten door nieuwe vaten. Nieuw hout geeft immers meer smaak af dan gebruikte vaten. Een nieuw vat met een inhoud van 225 liter kost ongeveer 1000,-. Houtrijping is dus een kostbare aangelegenheid. In de nieuwe wijnlanden, zoals Chili en Australië, wordt gebruik gemaakt van houtchips of houten planken, die met de rijpende wijn in contact gebracht wordt. Deze methode heeft nagenoeg hetzelfde effect op de smaak, maar is veel goedkoper. Met deze ontwikkeling gaat een deel van de traditie verloren. Naast liefhebbers zijn er namelijk ook veel tegenstanders van deze manier van wijnmaken. Op de betere Estates in Californië rijpt de wijn nog op dezelfde traditionele manier als in de Bordeaux; op vaten van Frans of Amerikaans eikenhout. Sommige wijnen zijn zo krachtig en vol dat ze worden aanduid als 'eten en drinken tegelijk'. Om een krachtige en volle wijn te maken zijn zeer rijpe en kwalitatief uitstekende druiven nodig. Optimaal rijpe druiven hebben de meeste suikers, die door de gisting in alcohol omgezet worden. Met name de cabernet sauvignon-, de syrah- en de Italiaanse nebbiolodruif zijn hiervoor geschikt. Elke druivenvariëteit heeft weer een ander 'terroir' nodig om optimaal tot wasdom te komen. Aangenomen wordt dat druivenstokken het best op een arme ondergrond kunnen staan. Een plant die hard moet 'werken' om aan voedingsstoffen te komen zal goede druiven voortbrengen. Niet alle wijnstokken zijn echter geschikt; vaak worden druiven van oudere wijnstokken gebruikt. Hiervan zijn de wortels veel dieper in de bodem doorgedrongen, waardoor zij minder, maar kwalitatief betere druiven voortbrengen. Het rendement per hectare is daarmee laag, maar de kwaliteit van de toekomstige wijn is des te beter. De wijnmaker kan ervoor kiezen om niet of gedeeltelijk te ontstelen. Hierbij worden de stelen van de geoogste druiventrossen meegeperst in de wijnpers en meegegist met het sap, de schillen en de pitten. Hieraan ontleent de wijn extra tannines en zuren, die hem kracht en bewaarpotentieel geven. Tijdens en na de gisting kan de wijnboer een aantal keren een 'remontage' toepassen. Bij dit proces wordt de wijn onder uit de cuve naar boven gepompt. Hierdoor komt de wijn intensiever in contact met de schillen, pitten en stelen. Een wijn met veel alcohol, tannines en zuren kan een rijpingsperiode op (eiken)houten vaten ondergaan. In Frankrijk, Spanje en Italië is deze methode van houtrijping omschreven in streekgebonden wijnwetten. Tijdens deze rijping neemt de wijn de smaakstoffen op van het hout. Doorgaans varieert de duur van deze houtrijping van 3 maanden tot 2 jaar. Bij sommige wijnen duurt dit zelfs nog langer. OuderdomDe kleur van een rode wijn zegt iets over zijn leeftijd, of beter gezegd: de mate van ontwikkeling. Een jonge wijn, bijvoorbeeld een Bordeaux Cru Bourgeois van een half jaar oud, is vaak diep donkerrood in de kern en heeft een duidelijk paars randje. Na een jaar of zes in de wijnkelder te hebben gerijpt, heeft dezelfde Bordeaux Cru Bourgeois een wat lichtere rode kleur en een (rood)bruine oranje-getinte rand. De meeste dagelijks geconsumeerde wijnen hebben het eerste 'paars' van hun jeugd afgelegd. Ze hebben nog niet het 'roodbruin' van een langgerijpte oudere wijn. Over de absolute leeftijd zegt de kleur niets. Immers: een eenvoudige, lichte tafelwijn zal zich veel sneller ontwikkelen dan een tanninerijke, volle bewaarwijn van een goed jaar. HelderheidMet de huidige wijntechnieken kan elke wijn een mooie heldere verschijning meegegeven worden. Dit heeft te maken met klaring of filtering, en ook met de algehele constitutie van het fruit vóór de gisting. Een troebele wijn kan duiden op een slechte wijn, maar mogelijk ook is de oorzaak gelegen in een juist zeer prijzenswaardige manier van wijnmaken: de biologische of biologisch-dynamische methode. Veel van deze biologische wijnen zijn ongefilterd. Troebelheid dient niet te worden verward met 'dépôt', dat zich vormt tijdens de rijping op fles van de 'betere' wijnen. ViscositeitBij een glas wijn dat u walst, ziet u dikwijls 'tranen' langs het glas naar beneden rollen. Dit verschijnsel geeft aan dat de wijn beschikt over voldoende extract, alcohol en glycerol. De smaak van de wijn krijgt hierdoor een zekere volheid, ook wel 'vet' genoemd. Dit is in principe een goed teken. Het kan echter ook betekenen dat de wijnmaker de wijn heeft gechaptaliseerd. Hierbij wordt suiker aan de gistende most toegevoegd om een hoger alcoholpercentage te verkrijgen. Deze methode is in sommige gevallen toegestaan.

Wijnsoorten Rood



Wijninfo Harrie Claessen