Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Wijnsoorten rose

Curabitur vitaeorci vel felis aliquam fermentum ultriciesvelit velit erat Nunc consequat lorem. Proin a nibh. Duis

Rosé wijnRosé neemt een aparte plaats in de wijnwereld in. Ondanks dat iedereen de roséwijn kent, wordt deze weinig gedronken buiten de streken waar zij geproduceerd wordt. Qua kleur bevindt een roséwijn zich weliswaar tussen rode en witte wijn in; toch is het geen menging van beiden. De enige uitzondering hierop vormt de Rosé Champagne; deze wordt als enige wijn gemaakt van een menging van rode en witte wijn. De productie van roséVoor het maken van roséwijn worden dezelfde druiven gebruikt als die waarmee rode wijn gemaakt wordt. Bij het maken van rode wijn zijn de schillen veel langer in contact met de wijn, waardoor er meer kleur- en smaakafgifte plaats heeft. Bij roséwijn worden de schillen slechts zo'n 24 tot 48 uur in het sap geweekt, waarna de wijn behandeld wordt als een witte wijn. Hoe korter de inweektijd, hoe lichter de kleur van de rosé. Uiteraard zal de smaak ook lichter zijn. De kleur kan variëren van lichtroze tot bijna rood.Vooral in Zuid-Europese wijnstreken wordt roséwijn gemaakt en gedronken. Het karakter van een roséwijn is overwegend fris en fruitig, wat prima past bij de streekgebonden keukens in die contreien. Uit de Loire komt de bekende Rosé d'Anjou, vaak een zoete roséwijn met een oranjerode kleur. In de nieuwe wijnlanden is roséwijn minder populair. Daar worden wijnen in een zoete stijl, met een lage zuurgraad en meer alcohol, geproduceerd. Deze methode vindt weer navolging in de vooruitstrevende wijngebieden in Europa, zoals Hongarije en de Zuid-Franse Languedocstreek. Het alcoholpercentage bepaalt of u met een lichte roséwijn (11-11,5%) of een stevigere roséwijn (tot 13%) te maken hebt. De donkere roséwijnen zijn voller en fruitiger dan de lichte. De drogere roséwijnen worden gemaakt in de Bordeaux, Bandol en Marsannay. Lichte en halfdroge rosés zijn bijvoorbeeld de Rosé d'Anjou, de Mateus uit Portugal, en Lambrusco. Volle rosés komen uit de Provence, Languedoc en Spanje. De nieuwe wijnlanden maken ook roséwijn met de naam van de druif. Hierbij kan gedacht worden aan een rosé van cabernet sauvignon, cabernet franc, grenache of shiraz.

Wijnsoorten Rose



Wijninfo Harrie Claessen