Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Wijnsoorten sherry

Curabitur vitaeorci vel felis aliquam fermentum ultriciesvelit velit erat Nunc consequat lorem. Proin a nibh. Duis

SherryIn het zuiden van Spanje, om precies te zijn in Jérez de la Frontera, maakt men een wijn die bekend staat onder de naam Sherry. Deze wijn vinifiëert men anders dan 'gewone' witte wijnen. Het bijzondere aan Sherry zijn de geur en smaak, die bij de productie ontstaan. Aan de wijn wordt alcohol toegevoegd, waardoor het minimale alcoholpercentage van een Sherry altijd tussen de 17% en 22% ligt. De droge Sherry's zijn, meer dan andere wijnen, geschikt als aperitiefwijn, de zoetere Sherries als dessertwijn. Het is verder een van de weinige dranken die uitstekend samengaat met verschillende soorten soep. HerkomstRuim 3.000 jaar geleden werd voor het eerst melding gemaakt van wijnbouw in de streek van de hedendaagse Spaanse stad Jérez de la Frontera. Bij opgravingen in de directe omgeving van Jérez zijn perserijen uit ongeveer dezelfde tijd ontdekt. Uit oude Griekse geschriften blijkt dat de wijn uit deze streek zó sterk was, dathij aangelengd moest worden met water. Ondanks de grote veranderingen in de Spaanse politieke situatie (na de Phoeniciërs en de Grieken werd Spanje overheerst door de Romeinen, de Westgoten en de Arabieren), werd de wijnproductie eigenlijk alleen in de Arabische periode bedreigd. De bewoners slaagden er gelukkig in de bedreigingen af te wenden door aan te geven dat de druiven bestemd waren voor de productie van rozijnen, een belangrijk voedingsmiddel voor de soldaten. De Nederlandse naam voor deze wijn stamt uit deze tijd. Hij is namelijk afgeleid van de Arabische naam voor de stad Jérez: Sherish. Onder deze naam werd de wijn in de 11e eeuw al naar Engeland geëxporteerd. RegelgevingOm problemen met handelaars te voorkomen werden reeds in 1483 door de overheid van Jérez regels vastgelegd, die betrekking hadden op de specifieke eisen en eigenschappen van de Sherry. Deze regels werden vervat in de 'Verordeningen van het Gilde van Rozijnen en Oogsten van Jérez'. De verordeningen zijn later aangevuld met nieuwe regels, die bepalen in welke gebieden de wijnen geproduceerd mogen worden: de zogenaamde 'Marco de Jérez'. Alleen deze wijnen mogen voorzien worden van de "Denominación de Origen 'Jérez-Xérès-Sherry' y 'Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda'". Dit gebied ligt in het zuidwesten van Spanje aan de Atlantische Oceaan, iets ten noorden van de stad Cádiz. Ondanks dat zich in de loop der eeuwen, met name vanaf de 17e eeuw, steeds meer buitenlanders in Jérez vestigden om zich daar met de productie van Sherry bezig te houden, heeft deze wijn steeds zijn eigen authentieke karakter behouden. ProductieVoor de productie van Sherry wordt bijna uitsluitend gebruik gemaakt van palominodruiven. In zeer kleine hoeveelheden worden ook de moscatel- en de pedro-ximénezdruif toegepast. Het gaat hierbij uitsluitend om witte druiven. Om te bepalen wanneer de druiven geoogst kunnen worden, worden vanaf de tweede week van augustus dagelijks monsters genomen op verschillende plaatsen in de wijngaard. Hierbij wordt o.a. getest op de zuurgraad en het suikergehalte van de druiven. In september worden de druiven voorzichtig per tros afgesneden en in kratten of korven naar de perserij vervoerd. De druiven die voor zoete wijnen gebruikt worden, moeten eerst minstens 48 uur drogen in de zon. Om te voorkomen dat het druivensap teveel tannine bevat, worden de bladeren en stelen van de druiven vlak voor het persen verwijderd. FasenDe druiven worden in drie fasen geperst. Alleen de most van de eerste persing wordt gebruikt voor de productie van Sherry. Het resultaat van de tweede persing wordt gebruikt voor andere wijnen of voor de productie van alcohol. Dat wat later nog vrijkomt bij een volgende persing wordt voor allerlei andere producten gebruikt. Na de persing wordt de most direct in grote, hoge vaten overgegoten, waar hij op een temperatuur van ongeveer 23°C gist. Er zijn echter nog steeds wijnproducenten, die gebruik maken van de traditionele eikenhouten vaten. Na de eerste gisting wordt, begin december, de wijn geclassificeerd. De classificatie vindt plaats voordat de droesem verwijderd is en bepaald is voor welke soort Sherry de wijn geschikt is. Terwijl de meeste wijnsoorten in luchtdichte afgesloten vaten rijpen, wordt Sherry juist blootgesteld aan de lucht. De vaten zijn voor ongeveer 85% gevuld met wijn, waardoor er steeds een goede balans is tussen de wijn en de buitenlucht. De meeldauw op de palominodruif levert een speciale natuurlijke gist, die in een dunne laag op de wijn drijft ('flor') en er op die manier voor zorgt dat de lucht alleen in aanraking komt met de gistcellen en niet met de wijn zelf. Door dit speciale gistingsprocédé verkrijgt de Sherry zijn speciale geur en smaak. Om dit delicate proces niet te verstoren zijn er speciale maatregelen genomen, omdat er - afhankelijk van de tijd van het jaar en de windrichting - grote verschillen kunnen optreden in de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Deze schommelingen zouden de flor kunnen beïnvloeden. De wijnkelders in Marco de Jérez zijn hoger dan gebruikelijk, omdat op deze manier een goede luchtventilatie gewaarborgd kan worden. Voor de productie van Oloroso wordt extra alcohol toegevoegd, waardoor geen flor gevormd kan worden. Hierdoor rijpt de Oloroso in direct contact met de lucht. Om een homogene kwaliteit te waarborgen, wordt de Sherry op een speciale manier gelagerd; in vaten die in minstens drie lagen op elkaar gestapeld zijn. In de onderste rij vaten ('solera') zit de wijn die voor consumptie bestemd is. Zodra deze wijn afgetapt is, wordt hij aangevuld met wijn uit de tweede rij. Dit gebeurt met speciale hulpmiddelen, zodat tijdens het bijvullen de flor niet beschadigt. De tweede rij wordt op zijn beurt weer aangevuld uit de derde rij. De rijen die op de solera rusten, heten 'criaderas'. De Sherry wordt niet voorzien van een jaartal, omdat bij dit procédé wijnen van allerlei verschillende persingen en oogsten met elkaar vermengd worden. Aan het einde van de rijpingstijd wordt de wijn van zwevende deeltjes ontdaan door toevoeging van eiwit of albumine. Hierdoor zinken deze deeltjes en kunnen ze bij de laatste filtering verwijderd worden. Sherry soorten FinoDe wijnen van het type Fino hebben ruim drie jaar gerijpt. Dit is tevens het minimum aantal rijpingsjaren dat voor Sherrywijnen vereist is. De Fino is een fijne, droge wijn met een smaak die aan amandelen doet denken. Deze Sherry wordt koel geserveerd. Hij is o.a. geschikt bij 'tapas', soepen en zeegerechten. ManzanillaDe Manzanilla, die uitsluitend geproduceerd wordt in Sanlúcar de Barrameda, heeft ook minimaal drie jaar gerijpt. Zijn kleur is geler en de smaak is fijner dan die van de Fino. Deze Sherry heeft een bittere ondertoon. Hij wordt koel geserveerd en is voor dezelfde gerechten geschikt als de Fino. AmontilladoDe Amontillado moet minstens vijf jaar gerijpt hebben. Deze soort wordt verkregen door de Fino (via de tussensoort Fino Amontillado) en de Manzanilla (via de tussenfase Manzanilla Pasada) verder te laten rijpen. De Amontillado heeft een amberachtige kleur en zijn smaak doet denken aan hazelnoten. Amontillados zijn met name aan te bevelen als aperitief en ter begeleiding van tapas, wit vlees, kaas en vette vissoorten. OlorosoDe Oloroso (letterlijk betekent dit 'geurig) moet minstens zeven jaar gerijpt hebben. Deze wijn kan amberkleurig zijn en heeft vaak een rode gloed. De smaak van deze stevige wijn doet aan noten denken. De Oloroso wordt gedronken als aperitief, maar is ook erg geschikt bij wild en rood vlees. Van deze soort bestaat een zoetere uitvoering: de Oloroso Dulce. Palo CortadoDe Palo Cortado komt weinig voor, omdat de daarvoor gebruikte druiven aan het eind van de 19e eeuw verdwenen tengevolge van een ziekte. Deze wijn heeft een heldere roodbruine kleur, is droog en heeft een aroma dat aan hazelnoten doet denken. Pale CreamPale Cream is lichtgeel van kleur. De smaak suggereert soms honing. Het is een gezoete Fino, die vooral voor de export bestemd is. Deze wijn is geschikt voor consumptie bij fruit en levergerechten. CreamDe Cream is een opgezoete Oloroso met een bruine kleur, waarvan de smaak duidelijk refereert aan rozijnen en noten. Deze soort wordt het meest aanbevolen bij desserts, zoals banket en ijs. Pedro XiménezDe Pedro Ximénez wordt gemaakt van de gelijknamige druif. Hij heeft de kleur van donker mahoniehout en is zoet en zacht van smaak. De geur van rozijnen is hierbij duidelijk te herkennen. Deze wijn gaat goed samen met blauwe kaassoorten en allerlei soorten banket. MontillaDe Montilla werd vroeger gezien als een soort Sherry. Hij wordt op dezelfde manier geproduceerd, maar hij wordt niet geproduceerd binnen de Marco de Jérez. Feitelijk is de Montilla dan ook geen Sherry. De Manzanilla, Fino en Pale Cream komen het best tot hun recht als ze koel geserveerd worden. Cream en Amontillado worden geserveerd op een temperatuur van ongeveer 14°C en Oloroso, Palo Cortado en Pedro Ximénez kunnen het best op een temperatuur van ongeveer 16°C gedronken worden.

Wijnsoorten Sherry



Wijninfo Harrie Claessen