Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Wijnsoorten wit

Curabitur vitaeorci vel felis aliquam fermentum ultriciesvelit velit erat Nunc consequat lorem. Proin a nibh. Duis

Witte wijnNet als rode wijn kan ook witte wijn onderverdeeld worden in lichtere, wat vollere, en zeer volle krachtige typen. De smaak kan variëren van uiterst droog tot overdadig zoet. DruivenschilEen wijn ontleent zijn kleur aan de schillen van de druif. Om rode wijn te maken zal de wijnmaker 'blauwe' druiven gebruiken. Tijdens de gisting worden de kleurstoffen uit de meegistende schillen onttrokken. Afhankelijk van de duur van de gisting en het gebruik van speciale wijnmakerstechnieken, wordt een wijn met een lichte rode kleur (Beaujolais Primeur) of een wijn met een diepere - soms bijna zwarte - kleur (Marokkaanse wijnen en wijn uit Cahors, Madiran) verkegen. Natuurlijk speelt ook de gebruikte druivensoort een grote rol. OmstandighedenOm de kleur van wijn te kunnen beoordelen is een goede lichtbron van groot belang. Het licht van een TL-lamp maakt wijnen bleek, terwijl kaarslicht en zonlicht de wijn een geflatteerde oranje tint geven. De kleur van een wijn is het meest neutraal bij daglicht uit het noorden. Droge wijnEen droge wijn heeft weinig restzoet, omdat bij de gisting nagenoeg alle in de druif aanwezige suikers zijn omgezet in alcohol. Zo'n wijn is aangenaam vanwege zijn fruitaroma's en fraaie zuren. Bovendien combineert 'droogheid' mooi met vis, zeefruit, wit vlees en gevogelte. De meeste droge wijnen kunnen in Europa gevonden worden, zoals de Muscadet uit de Loire, de Vinho Verde uit Portugal, en de Orvieto uit Italië. Ze stammen eigenlijk nog uit vroeger dagen, toen wijn geproduceerd werd voor eigen gebruik en goed samen moest gaan met de gerechten uit de streek. Het is raadzaam droge wijn jong te drinken; fruit en frisheid verdwijnen binnen zes à twaalf maanden. Op het etiket wordt vaak een toevoeging vermeld, zoals 'blanc','blanco', 'bianco', 'branco'. Deze aanduidingen geven aan dat u met een eenvoudige droge witte wijn te maken hebt. In de nieuwe wijnlanden zult u nooit de allerdroogste wijnen tegenkomen. De technieken waarmee in deze warmere streken frisse droge wijnen worden gemaakt, is nog niet zo oud. Bovendien bestaat er in landen zoals Chili, Zuid-Afrika en Australië een voorkeur voor weelderigere smaken. Halfdroge wijnAromatische en halfdroge witte wijnen worden vooral gemaakt in Duitsland en de Franse Elzas. Deze wijnen hebben een zeer bloemig en geparfumeerd karakter, en variëren in smaak van droog tot halfzoet. De smaak van deze wijnen komt voort uit de druif waarvan zij gemaakt zijn. Met name de rieslingdruif levert wijnen met een uiteenlopend karakter op. In de Elzas is deze wijn droog en verfijnd, in Duitsland over het algemeen zoeter. In beide gevallen gaat het om een fraaie wijn, zuiver en licht van smaak. De rieslingdruif wordt ook in Nieuw Zeeland, Chili en de noordelijkste wijnstreken van de Verenigde Staten met succes gevinifieerd. Als u kiest voor een Duitse wijn, let dan op de toevoegingen op het etiket. Een 'Kabinett' zal hoofdzakelijk droog zijn. Een 'Spätlese' en 'Auslese' kunnen zowel droog als zoet zijn. Laat u daarover door uw wijnhandelaar informeren. De Franse Elzas kent verder de Pinot Blanc (aanbevolen bij asperges), de Sylvaner, de zoete Gewurztraminer en de weelderige, volle Tokay Pinot Gris. In deze streek worden ook de Vendange Tardivewijnen geproduceerd. De druiven voor deze wijnen worden laat geoogst, waardoor zij een overrijp karakter krijgen. Hiervan worden zoete tot zeer zoete wijnen gemaakt. De Elzasser Muscatwijn is droog, in tegenstelling tot de Zuid-Franse Muscatwijnen (zoals de Beaumes de Venise). In Zuid-Frankrijk is de aromatische viognierdruif sterk in opkomst. Hij vormt de basis voor een tamelijk droge wijn met een exotisch karakter in geur en smaak. De fraaiste witte wijnen uit Frankrijk (Bourgogne), maar ook die uit de andere wijnlanden, zijn rijk en vol van smaak. Vooral de druivensoort chardonnay leent zich uitstekend als basis voor een extractrijke, vaak houtgerijpte, wijn. In landen zoals Australië, Chili en Zuid-Afrika worden mollige, zachtromige wijnen van deze druif gemaakt. Soms werd de houtrijping wat overdreven, waardoor de wijn een zwaar karakter kreeg. Kenmerkend voor de wijnen van de chardonnaydruif zijn het karakter van tropisch fruit, en een 'rokerig' aroma. Ook in Californië worden prachtige Chardonnaywijnen gemaakt. Als het gaat om Chardonnaywijnen die buiten Frankrijk gemaakt worden, wordt de naam Chardonnay prominent op het etiket vermeldt. In de Franse Bourgogne worden diverse wijnen van de chardonnaydruif gemaakt. Elk dorp lijkt wel zijn eigen variant te hebben. Onder de bekendste (en duurste) Chardonnaywijnen worden de Meursault, Puligny-Montrachet en Corton-Charlemagne gerekend. Naast de wijnen van de chardonnaydruif, zijn er nog een aantal grote witte wijnen te noemen. De witte Hermitage uit het noordelijke Rhônegebied is zeer fraai, en ook in de Bordeauxstreek worden uitzonderlijk mooie witte wijnen in de appellation (=herkomstgebied) Pessac-Léognan gemaakt. Vooral de Franse wijnen hebben een flink prijskaartje, maar deze gelden dan ook nog steeds als maatstaf. Wie geen Chardonnay wil drinken, kan ook eens voor een Marsanne of Sémillon uit Australië kiezen. Kijk op het achteretiket van deze wijnen voor informatie over de houtrijping. Zoete wijnZoete wijnen, ook wel dessertwijnen genoemd, danken hun weelderige zoete smaak aan de restsuikers. Ze worden gemaakt van druiven met een hoog suikergehalte. Deze druiven worden laat geoogst, waardoor ze indrogen. Ze lijken op grote rozijnen, hebben minder vocht en dus relatief meer suikers. In de Elzas wordt deze late pluk 'Vendange Tardive' genoemd, in Zuid-Afrika 'Late Harvest'. Druiven voor zoete wijnenDruiven kunnen vocht verliezen als zij worden aangetast door de zogenaamde 'edele rotting', in Frankrijk 'pourriture noble' genoemd. De schimmelsoort Botrytis Cinerea, die voorkomt in het Loiredal en Bordeaux (met name Sauternes), en delen van Duitsland, Oostenrijk en Hongarije, is verantwoordelijk voor deze gewenste indroging. Vooral de druivensoorten riesling, sémillon en chenin blanc leveren fantastische wijnen op onder invloed van deze schimmel. In het Franse Loiregebied kent men de Vouvray- en Bonnezeauxwijnen, die een aantal jaren moeten rijpen alvorens ze gedronken kunnen worden. Ze worden gemaakt van de druivensoort chenin blanc, waarvan ook droge wijnen gemaakt worden. In Duitsland maakt men de Beerenauslese en Trockenbeerenauslese, waarbij bij de productie van de Trockenbeerenauslese elke afzonderlijke druif met de hand geselecteerd wordt. Dit is een zeer arbeidsintensieve methode, die zich laat vertalen in een hoge prijs. Oostenrijk maakt fraaie Eiswein. Deze wijn wordt gemaakt van bevroren druiven, die bij een temperatuur van ca. -8C worden geplukt en geperst. De druif heeft relatief meer smaak en suikers, omdat alleen het vocht in de druif bevroren is. Het bekendst zijn wel de wijnen uit de Sauternes, en de Hongaarse Tokajwijn. Deze wijnen worden gekenmerkt door een zeer volle vette smaak, indrukken van allerlei soorten vruchten, honing en thee, en natuurlijk een rijke zoetheid. Bij de Muscatwijnen uit Zuid-Frankrijk (Muscat de Beaumes de Venise) wordt voor het einde van de gisting alcohol toegevoegd. Hierdoor stopt de gisting en blijven de nog onvergiste suikers in de wijn aanwezig. Het resultaat is een sterke zoete wijn met een zeer zoet en uitgesproken mooi karakter. Deze zoete wijnen kunnen goed gecombineerd worden met een voorgerecht als pâté, foie gras, zoete nagerechten en pittige schimmelkazen.

Wijnsoorten Wit



Wijninfo Harrie Claessen