Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Wijn algemeen Wijn maken De wijngaard Vinificatie Druiven plukken Wijnvaten Bottelen Kurk Etiketten Druivensoorten Druivensoorten wit Druivensoorten rood Wijnsoorten Wijnsoorten algemeen Wijnsoorten wit Wijnsoorten rood Wijnsoorten rose Wijnsoorten champagne Wijnsoorten sherry Wijnsoorten port Wijn en gerechten Wijnlanden Frankrijk Romenie Zwitserland Bulgarije Beaujolais Bergerac Corbieres Corsica Cotes de Bourg Bordeaux Cotes de Castillon Cotes du Rhone Elzas Gaillac Jura Languedoc / Roussillon Loire Macon Bordeaux Cotes du Luberon Bourgogne Provence Savoie Sud - Quest Chateau Margaux Italie Abruzzo Trentino Alto Adige Toscana 

Wijnvaten

WijnvatenYvon Mau, een bekende wijnmaker en châteaubezitter in de Bordeaux, bemoeit zich tegenwoordig intensief met de instandhouding van het eikenbos van Tronçais, waar de bomen staan die de beste kwaliteit hout voor eikenhouten vaten leveren. Op deze vaten rijpen de betere en beste wijnen van Frankrijk, en de rijping op hout is ongetwijfeld van grote invloed op de smaak van de wijn. Op de meest prestigieuze wijndomeinen vervangt men jaarlijks eenderde van alle vaten door nieuwe, omdat nieuw hout meer smaak en tannines afgeeft dan oudere vaten. Overigens worden er niet alleen vaten gemaakt voor de rijping van wijn; ook voor de gisting van sommige wijnen gebruikt men houten kuipen. AlgemeenHouten vaten bestaan in Griekenland al sinds ca. 400 jaar v. Christus. De methode van het maken van houten vaten is nog steeds hetzelfde. De kuiper neemt maat en maakt de duigen. Hij zet ze op en brengt ze in vorm. Hij welft de duigen in het vuur en schaaft de randen bij. Vervolgens maakt hij de bodem, bevestigt deze en legt de hoepels om de duigen. De binnenkant van het vat wordt door het vuur geforceerd gedroogd, waardoor de duigen als vanzelf naar elkaar toebuigen. Hierbij wordt de buitenzijde van het vat nat gehouden. Deze manier van vaten maken heeft een temperende invloed op een ruwe houtsmaak van de wijn. Een standaard vat heeft een inhoud van 225 liter en kost 1000 tot 1400 gulden. Voor de productie van de vaten werden 80 tot 200 jaar oude eiken gebruikt. De vaten moeten soms twee jaar blijven liggen voordat zij in gebruik kunnen worden genomen. Houten vatenOm optimaal te profiteren van het effect van eikenhout op wijn, gebruiken veel wijnmakers houten vaten voor het gistingsproces. In de Bourgogne gebruikte men vroeger kleine, nieuwe vaten. De laatste tijd is er echter een nieuwe tendens in het gebruik van houten vaten te bespeuren. Op bijna elk wijnetiket uit alle delen van de wereld staat vermeld dat voor het gistingsproces gebruik is gemaakt van houten vaten. De levensduur van het houten vat speelt hierbij een belangrijke rol. Zij kunnen slechts een paar eikenachtige smaken, voornamelijk vanillesmaken, afgeven. Tijdens het gistingsproces worden deze aroma's sneller opgenomen dan gedurende het statische rijpingsproces. Een vat kan dus maar een paar keer voor de gisting van wijnen gebruikt worden. Bij de productie van wijn gebruikt men verschillende soorten eikenhout, waaronder Frans en Amerikaans eikenhout. Amerikaans eikenhout wordt het meest gebruikt, omdat dit hout in een warmer klimaat groeit dan de Franse eik. Hierdoor heeft Amerikaans eikenhout een grovere structuur. Verder wordt Amerikaans eikenhout gezaagd en Frans eikenhout gekloofd. Het resultaat is dat Amerikaans eikenhout meer rookachtige- en vanillesmaken aan de wijn afgeven dan Frans eikenhout. Het Franse eikenhout is daarnaast ook nog eens aanzienlijk duurder dan Amerikaans eikenhout. De houtsmaak mag eigenlijk niet opvallen. Bij rijpe wijnen, en wijnen die gemaakt zijn van rijpe druiven, voegt het hout een subtiel smaakaccent toe. In jonge wijnen is de eikenhouten smaak vaak dominanter aanwezig. Veel wijnliefhebbers associëren deze smaak met topkwaliteit, waardoor de markt voor deze wijnen groot is. Houten vaten zijn echter kostbaar en het onderhoud is tijdrovend. Bij de vervaardiging van topwijnen geeft men de voorkeur aan het gebruik van houten vaten. Niet alle wijnen, die in eikenhouten vaten hebben gerijpt, smaken naar eikenhout. Veel wijnen die bewaard worden in oude eikenhouten vaten, waaronder witte wijnen uit de Elzas en Duitsland, hebben geen speciale houtsmaak. Omgekeerd líjken sommige wijnen houtgerijpt, zoals Sémillon uit Australië en traditionele volle rode wijnen uit Zuid-Frankrijk, terwijl zij nooit met eikenhout in aanraking zijn gekomen. Vermeldingen op het etiket als 'barrel matured' of 'barrel fermented', 'élevé en fûtes de chêne', 'reserva' of 'gran reserva' duiden op de aanwezigheid van eikenhout. Achter op de fles staat soms hoe lang de wijn op vat gerijpt is. Vaak wordt daarbij de leeftijd van de gebruikte vaten vermeld en of het gaat om Frans of Amerikaans eikenhout. Termen als 'oak influence' en 'oak character' duiden op het gebruik van houtsnippers GistkuipenVoor de gisting worden meestal gistkuipen gebruikt. Deze vaten worden gemaakt van hout, roestvrijstaal of cement. De vaten verschillen onderling met name op het gebied van de gebruiksvriendelijkheid. Een nieuwe wijnmakerij zal waarschijnlijk roestvrijstalen vaten aanschaffen. Cementen en houten vaten zijn net zo geschikt, maar vragen veel meer onderhoud. Roestvrijstalen vaten zijn ideaal voor variëteiten als de riesling en de muscat, omdat zij geen extra smaken aan de wijn afgeven. Als een wijnmaker dit type vat gebruikt en hij de wijn een complexe, eikenachtige smaak wil geven, zal hij deze tijdens de rijping zelf moeten toevoegen. Bij massaproductie van goedkope wijnen worden houtspaanders toegevoegd.

Wijnvaten



Wijninfo Harrie Claessen